IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кириакос Какурис от Кипър влиза в Управителния комитет на ЕИБ на мястото на Лиляна Павлова

Какурис е служил в борда на директорите на ЕИБ почти 20 години

21:27 | 10.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви назначаването на Кириакос Какурис в своя Управителен комитет. Той наследява Лиляна Павлова на поста.

След решение на акционерите на банката – държавите от ЕС, Какурис е назначен за първи вицепрезидент на ЕИБ от Кипър, съобщават от финансовата институция.

Икономист по образование, Какурис е служил в борда на директорите на ЕИБ почти 20 години, включително няколко години като председател на Комитета по етика и съответствие. Преди да бъде назначен за вицепрезидент на ЕИБ, той е директор по стратегия и координация, а преди това по международни финансови институции и финансово управление на централното правителство в Министерството на финансите на Кипър.

„Бях номиниран от Кипър да служа в борда на директорите на ЕИБ откакто страната ни се присъедини към ЕС и видях, че банката е страхотен инструмент за постигане на колективни цели, насочвайки така необходимите средства към социалното сближаване, конкурентоспособност и иновации“, казва Какурис. „За мен е чест да стана вицепрезидент на институция, която подкрепя такова разнообразие от сектори винаги в полза на хората в Европа и извън нея“, допълва той.

Какурис наследява Лиляна Павлова, която е вицепрезидент от ноември 2019 г. „Кириакос беше най-дълго управлявалият директор на ЕИБ и той ще бъде стабилен чифт ръце в нашия Управителен комитет в тези времена на предизвикателства за Европа и света“, коментира президентът на ЕИБ Вернер Хойер. „Бих искал да благодаря на Лиляна за нейните наистина ценни услуги през последните четири години и да ѝ пожелая успех в бъдещите ѝ начинания“, допълва той.

„През последните четири години имах изключителната привилегия да бъда част от семейството на Групата на ЕИБ и да работя в тясно сътрудничество с отдадени колеги и партньори“, казва от своя страна Павлова. „Във времена на несигурност се справихме с предизвикателствата, породени от пандемията и руската инвазия в Украйна, оказвайки трайно въздействие върху живота на гражданите в Европейския съюз и извън него. Радвам се, че моят наследник е вицепрезидентът Кириакос Какурис, който познава банката много добре, и му пожелавам успех в новата му роля“, посочва още тя.

Управителният комитет е постоянният колегиален изпълнителен орган на ЕИБ. Той има девет членове – президент и осем вицепрезиденти. Под ръководството на президента и надзора на Съвета на директорите комитетът наблюдава ежедневното управление на ЕИБ, подготвя решения за директорите и гарантира, че те се изпълняват. Членовете на комитета се назначават от Съвета на гуверньорите, който се състои от финансовите министри на ЕС, по предложение на Съвета на директорите.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още