IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите банки са оптимисти за бизнеса с управление на богатство

Очаква се целевият им пазар към 2030 г. да възлиза на 230 трлн. долара

14:36 | 26.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Богатството на глава от населението намаля миналата година за първи път от 2008 г. В своя доклад за световното богатство през 2023 г. швейцарската банка UBS разкри още, че броят на милионерите със състояния в долари се е понижил с 6% до 59,4 милиона души. Тези с 50 милиона долара или повече наброяват 243 хиляди, което е спад от 8%, пише редакторът на Financial Times Патрик Дженкинс.

И все пак UBS - подкрепена от поглъщането със спасителна цел на затруднения си местен съперник Credit Suisse, и нейните големи конкуренти в САЩ се насочват към сектора на управлението на богатството толкова енергично, колкото винаги. Причините са поне три. Първо, те бяха насърчени от инвеститори и регулатори, които не харесват волатилността на инвестиционна дейност на банките, исторически с далеч по-голям дял от приходите им. Второ, много от тях са убедени, че могат да спечелят пазарен дял от конкурентите си дори в сложна краткосрочна среда. И трето, те вярват, че дългосрочната тенденция на растеж скоро ще се възобнови.

Непосредствените перспективи обаче безспорно са приглушени. Нетните спадове в секторния анализ на UBS се дължат до голяма степен на дефлацията на цените на активите, тъй като натрупването на богатство от епохата на лесни пари през последните 15 години се обърна. Глобалният инфлационен натиск помогна за увеличаване на номиналното богатство, но това беше компенсирано от силата на долара. И натискът ще продължи: програмите за количествено облекчаване на централните банки в САЩ и Европа са в процес на отмяна, а забавеното въздействие на по-високите лихвени проценти върху цените на имотите – ядрото на голяма част от индивидуалното богатство – тепърва ще се материализира. Тъй като паричните власти поддържат мантрата за по-високи за по-дълго лихви на фона на продължаващия инфлационен натиск, богатството в горната си част може да намалее допълнително през следващите година или две.

Освен това бързата икономическа експанзия на Китай, един от най-големите двигатели на световното богатство, се забави драстично. През 2022 г., според доклада на UBS, Китай е имал най-голям дял в горните 10 процента от глобалното богатство. Но с ръст на БВП, който сега се е забавил до 4,9%, една трета от върха през 2007 г., страната ще бъде по-малко надежден конвейер на богати клиенти за глобалните банки.

Нито един от тези проблеми обаче не възпира банките. Последната, която се фокусира върху богатството, е Citigroup. „Разрастването на този бизнес е стратегически приоритет“, написа главната изпълнителна директорка Джейн Фрейзър в LinkedIn през септември, докато приветстваше Анди Сиг в Citi след дълга кариера в големия съперник Merrill Lynch Wealth Management на Bank of America. Сиг вижда някои лесни печалби за Citi: голяма (неразкрита) част от около 500-те хиляди богати клиенти на банката, с баланси за около 900 млрд. долара, ги използват за депозиране на пари и теглене на заеми, но не и за инвестиране.

Маститите играчи при управлението на богатството - Morgan Stanley (световният лидер, с 4,8 трлн. долара активи под управление) и UBS (номер две, с 3,7 трлн. долара) - също се стремят към растеж. Швейцарската група трябва да компенсира риска клиентите, които са разделили бизнеса си между UBS и Credit Suisse, да решат да преместят някои активи на друго място. Главният изпълнителен директор Серджо Ермоти също трябва да преодолее вътрешното разсейване от комбинирането на двата субекта. Но той е ясен, че в допълнение към укрепването на силната позиция на UBS в управление на богатството в Азия и Близкия изток, има възможност за растеж в САЩ, където той се цели в 36-те хиляди лица с ликвидни активи за над 100 млн. долара.

Междувременно Morgan Stanley също търси по-нататъшно разширяване. Групата има за цел да увеличи богатството под управление и инвестиционните си активи от над 6 трлн. долара днес до 10 трлн. долара през следващите няколко години. Един от пътищата за разширяване ще бъде да се възползва повече от партньорството си с Mitsubishi UFJ Group, японската банка, която стана неин акционер с 21 процента по време на финансовата криза от 2008 г. Най-очевидният път за Morgan Stanley е да разшири обхвата и обема на продуктите за японски клиенти чрез партньорството си с MUFG. Възможно е също да има начин за ръст в сектора на богатството чрез придобивания, особено извън САЩ.

Но тъй като всяка голяма банка вероятно ще намери големите сделки за трудни от регулаторна гледна точка, световните мениджъри на богатство ще разчитат основно на органична експанзия. Възможно е да има начини да се вземе по-голямо парче от пая от съперниците, но самият пай също ще се увеличи, прогнозират експерти по богатството. Прогнозите на UBS показват, че глобалното богатство ще нарасне с 38% между 2022 г. и 2027 г., като по-голямата част от растежа ще се дължи на страните със средни доходи; Bain & Co смята, че целевият пазар за глобалните мениджъри на богатство към 2030 г. ще бъде в размер на 230 трлн. долара. Ключовият въпрос междувременно е дали възможностите в сектора на управление на богатството ще отговарят на ентусиазма на банките: стадният манталитет рядко завършва добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още