IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Цветков: Застраховането в ЕС е 9% от БВП, а в България - под 3%

Компанията търси между 3 и 6 млн. евро от пазара за растеж Beam на БФБ, каза Александър Цветков от „Болерон“

17:05 | 06.11.23 г. 1
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дигиталният застраховател „Болерон“ ще се листне до края на 2023 г. на пазара за растеж Beam, част от Българската фондова борса. Целта на компанията е да събере между 3 и 6 млн. евро от инвеститорите, за да развие бизнеса си в Гърция и Румъния. Това каза Александър Цветков, съосновател и изпълнителен директор на „Болерон“ в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Нашата технология е платформа, която дигитализира и автоматизира процесите в застраховането. Ние правим в застраховането това, което се направили VISA и MasterCard – платежни системи, които обслужват банковите трансакции, без значение коя банка ползвате, и съответно вземат процент от тях“, каза Цветков.

За момента компанията е единствената дигитална инфраструктура от този тип в района, но подобни съществуват в САЩ, Китай, Германия и Великобритания.

Цветков отбеляза, че „Болерон“ ще се опита да набере капитал на БФБ по няколко стратегически причини, като първата е да даде възможност на клиентите да станат акционери.

Той обясни, че компанията е повече софтуерна, но има и лиценз за засрахователен брокер. „Голямата ни идея е не толкова клиентите да минават през нашия бранд, а да минават през нашата инфраструктура“, каза Цветков.

„На 15 ноември ще обявим, че телеком в България започва да ползва нашата софтуерна платформа, за да продава застраховки на своите клиенти. Точно това искаме да направим в региона, като преговаряме с телекоми в Румъния и Гърция, които имат многомилионна клиентска база. Телекомът в Румъния има 10 млн. клиенти. Така дойде нуждата да наберем повече капитал - за да увеличим скоростта, с която дигитализираме застрахователната индустрия в Румъния и Гърция“, каза още той.

Цветков отбеляза, че компанията продава застраховки не само чрез телекомите и е в процес на преговори с най-големия електронен търговец в региона, както и с енергийна компания.

Александър Цветков коментира ниската застрахователна култура и слабото развитие на определени застрахователни продукти в България, като отбеляза, че средно в Европейския съюз застраховането представлява 9% от БВП, а в България е под 3%. „За нас това е възможност, тъй като този дял неизбежно ще расте. Застраховането като бизнес е много стабилно във всякакви кризи. Тепърва ще се увеличава и то в ниши като здравно застраховане, животозастраховане, фирмено застраховане“, каза той.

„Видовете полици, при които има най-голям потенциал за ръст в България, са фирменото застраховане и здравното застраховане. Наскоро пуснахме международна здравна застраховка, която позволява на клиентите ни да избират сред най-добрите болници в света за лечение на тежки заболявания и която е с 2 млн. евро покритие“, каза още Цветков.

По думите му в застраховането непрекъснато се появяват нови продукти, като все по-популярни стават кибер застраховките заради увеличените рискове в кибер пространството.

Според другия съосновател на компанията и преподавател във ВУЗФ Димитър Колчаков застраховането у нас е консервативната индустрия. „Болерон“ прави за първи път платформа за дигитално застраховане в страната, като цели улесняване на процеса и спестяване на време, каза той в предаването „В развитие“.

Старите играчи искат да се запази статуквото, като лепенките за гражданска отговорност или годишния преглед на колите, а тази информация може да бъде проверена чрез номер на колата като при винетките, посочи Колчаков. Той допълни, че България е единствената държава в ЕС, която е оставила лепенките по предните стъкла на колите.

„Регулациите са едно от основните предизвикателства към застраховането и към финтех, по-скоро свръхрегулацията“, каза още той. Според него регулациите трябва да са балансирани и да работят с бизнеса. 

Материалът не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 5 месеца
Защото в БГ сте изедници и не плащате нищо. Хората знаят и не ви търсят и не ви искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още