IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свати Дингра от АЦБ: Великобритания се нуждае от нови търговски политики с ЕС

Според нея излизането на Великобритания от блока е допринесло за 7-процентния спад в износа

14:46 | 04.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Един от централните банкери на Английската централна банка (АЦБ) Свати Дингра заяви, че Обединеното кралство може да „надскочи възможностите си“ като икономика, променяйки търговските си политики и регулациите свързани с Европейския съюз, пише Bloomberg.

Дингра, която е експерт по търговията, заяви, че граничните конфликти с ЕС, откакто Великобритания излезе от блока, са допринесли за 7% спад в износа в сравнение с този към страни извън ЕС. 

Тя сподели, че „дори сериозни корекции“ на споразуменията с ЕС „е малко вероятно да предотвратят тази структурна промяна“, но една от възможностите би била разширяване на Протокола за Северна Ирландия до споразумение, обхващащо цялото Обединено кралство.

Коментарите в документа, представен на Resolution Foundation, където Дингра ще изнесе реч в понеделник, са част от поредица от предложения за това как икономиката на Великобритания да бъде спасена от стагнацията. 

„Като малка отворена икономика, която няма толкова пари, колкото големите търговски блокове, тя може да надскочи възможностите си в световната икономика чрез изграждане на политики, предлагащи регулаторни сравнителни предимства на бизнеса, инвеститорите и търговските партньори“, пише Дингра в документа.

Тя твърди, че мерките, които подкрепят сектора на услугите, ще са от ключово значение за програмата. Великобритания, заявява тя, е изнесла услуги на стойност 400 млрд. паунда през 2022 г., което ѝ осигурява второ място в света по този показател. Износът на услуги се разраства по-бързо от този на стоките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още