IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в британските магазини е спаднала до 17-месечно дъно

Според централните банкери зад общата инфлация в страната стоят вътрешни фактори

15:11 | 28.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в магазините в Обединеното кралство се е забавила до 17-месечно дъно, а търговците на дребно се борят да привлекат купувачи в магазините си преди ключовия празничен период, пише Bloomberg.

Британският консорциум за търговия на дребно заяви във вторник, че инфлацията се е забавила с 0,9 процентни пункта през ноември до 4,3%, най-ниското ѝ ниво от юни 2022 г. насам. Това е шестият пореден месец, в който търговската асоциация регистрира охлаждане.

Инфлацията в британските магазини се забавя. Графика: Bloomberg Инфлацията в британските магазини се забавя. Графика: Bloomberg

Лобистката група обаче заяви, че няма гаранция, че инфлацията ще продължи да се забавя на фона на по-високите данъци и ръста на минималната работна заплата, които повишават цените.

По време на есенното си изслушване миналата седмица министърът на финансите Джеръми Хънт облекчи бизнес данъците, определяни според собствеността, но само за по-малките предприятия. Големите търговци на дребно ще се сблъскат с по-високи данъци, следващи ускорението на инфлацията.

Продажбите на дребно са спаднали неочаквано миналия месец, засилвайки опасенията, че рестриктивната парична политика на Английската централна банка започва да се отразява на икономическата активност.

„Предвид скорошното забавяне при потребителските разходи много търговци на дребно на нехранителни стоки ще разчитат на Черния петък, за да засилят продажбите и да избегнат да намаляват стоките си  през декември“, сподели Майк Уоткинс, ръководител на отдела за търговия на дребно и бизнес анализи в NielsenIQ.

По-ниските цени на енергоизточниците в страната са охладили инфлацията при храните. Тя се е забавила до 7,8% през ноември, най-ниското ѝ ниво от юли 2022 г. насам

Ценните на пресните продукти са се повишили с по-бавен темп, отколкото тези на вносните продукти, върху които оказа влияние по-слабият паунд.

Заместник-гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Дейв Рамсдън коментира във вторник, че инфлацията в Обединеното кралство става все по-„вътрешна“ и ще бъде „трудно да бъде изкоренена от системата“.

В интервю за Bloomberg TV той заяви, че паричната политика ще трябва да остане „рестриктивна за продължителен период от време“, за да може общата инфлация да се върне от 4,6% до целта от 2%. Въпреки това АЦБ по-рано направи мрачна прогноза за икономическия растеж, отчитайки, че има 50-50 шанс Великобритания да изпадне в рецесия.

Той обясни, че инфлацията при услугите, която обхваща 45% от потребителската кошница, използвана за изчисляване на инфлацията чрез индекса на потребителските цени, е „всъщност много по-упорита и по-висока, отколкото очаквахме“.

„Това наистина е знак, че инфлацията в Обединеното кралство става все по-„вътрешна“, коментира Рамсдън. „Смятаме, че ще бъде наистина трудно да изкореним инфлацията от системата. Тя е стимулирана и от заплатите, като техният ръст остава над 7%. Делът на работната сила в сектора на услугите също е голям. Така че тези фактори ни карат да мислим, че инфлацията ще остане упорито висока и през следващата година", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още