IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хю Пил от АЦБ: Няма да се откажем от борбата с инфлацията

Политиката трябва да остане затегната, докато се забавят вътрешните компоненти на ценовия натиск

21:25 | 24.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Английската централна банка (АЦБ) няма да се откаже от борбата си с инфлацията въпреки признаците, че икономиката на Обединеното кралство отслабва, заяви главният икономист на регулатора Хю Пил, цитиран от Bloomberg.

Вътрешният инфлационен натиск, подсилен от ръста на заплатите и този при цените на услугите, остава „на много високи нива“, смята Пил. Всички признаци, че икономическата активност се забавя, са свързани с липсата на предлагане, а не на търсене, добави той.

Пил сподели това в интервю за Financial Times, като коментарите му идват само седмици, след като се съгласи, че пазарните очаквания за намаляване на лихвите още следващото лято изглеждат разумни. Оттогава насам той и други негови колеги от комисията по паричната политика на банката, определяща лихвите, се отказаха от идеята да обърнат курса след 14 поредни лихвени повишения.

Очакванията за понижение на лихвите през август отслабнаха тази седмица, след като министърът на финансите Джереми Хънт представи най-големия пакет данъчни облекчения от близо 40 години насам по време на есенното си изслушване. Освен това, ключово проучване за частният сектор показа, че той неочаквано се е върнал към растеж през ноември, а ценовият натиск се е засилил. Трейдърите в момента очакват АЦБ да запази лихвите си непроменени до септември 2024 г.

„Предполагам, че именно това прави пазарът – разделя мненията на хората“, заяви Пил, отказвайки да коментира дали консенсусните очаквания в момента са разумни.

„Предизвикателството за централните банкери е да гарантират, че паричната политика остава трайно рестриктивна , докато се забавят тези (вътрешни) компоненти на инфлацията“, добави той. Това може да означава и запазване на затегнатата парична политика „в момент, когато ще има голям натиск в условията на по-ниска заетост и растеж на активността и забавяща се обща инфлация".

Сценарият за по-високи лихвени проценти за по-дълго време се оказва неудобен за премиера Риши Сунак, който е изправен пред евентуални парламентарни избори следващата година, а неговата Консервативна партия изостава зад лейбъристката опозиция в проучванията на общественото мнение. Домакинствата усещат натиска както от по-високите цени, така и от растящите лихви. Въпреки данъчните облекчения, обявени тази седмица, стандартът на живот в Обединеното кралство все още се очаква да падне по времето на този кабинет.

Някои депутати вече започнаха да настояват за намаляване на лихвите с надеждата да облекчат кризата върху потребителите в Обединеното кралство. Но Пил заяви, че все още е твърде рано да се обмисля подобен ход. Някои икономисти приемат, че „се движим по кривата на Филипс“ – която очертава обратната зависимост между инфлацията и безработицата, твърди той, „следователно това има отражение върху паричната политика“.

„Мисля обаче, че това е грешно тълкуване на текущата ситуация във Великобритания, а може би и в други страни.“

Ръстът на потребителските цени в Обединеното кралство се забави рязко от 6,7% до 4,6% през октомври, изпълнявайки целта на Сунак да охлади инфлацията до два пъти по-ниска стойност през 2023 г.

Въпреки това той призна, че по-голямата част от забавянето до момента се дължи на външни фактори, като спад в цените на енергоизточниците и храните.

Опасенията му може да са се засилили заради данните за индекса на мениджърите по поръчките на S&P Global. Компаниите в сектора на услугите все още се оплакват от особено високия ръст на заплатите, става ясно от проучването.

Имаше „доста излишна информация“ при настоящите данни, каза Пил, добавяйки, че когато разглежда  показатели като ръст на заплатите, инфлацията в сектора услугите и броя на новите работни места, забелязва „повече доказателства за нещо като упорита, ускорена инфлация или стабилен растеж, които са по-силни, отколкото наистина бихме приели за съвместими с целта ни за ценовата стабилност за 2% инфлация, в средносрочен план“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още