IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Баркин от Фед: Ще понижим лихвите ако тенденцията при инфлацията се запази

Той призна, че очаква „последователност и всеобхватност“ в данните за инфлацията през следващите месеци

19:05 | 19.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Федералния резерв в Ричмънд Томас Баркин предположи, че централната банка на САЩ ще понижи основните си лихви, ако скорошният напредък на регулатора в борбата с инфлацията продължи, но сподели, че все още търси знак, че ръстът на цените със сигурност се връща към целта на Фед от 2%, пише Bloomberg.

„Ако приемем, че инфлацията ще се забави както трябва, разбира се, че ще реагираме по подходящ начин“, сподели Баркин в интервю за Yahoo Finance.

Баркин, който ще бъде част от комисията, вземаща решения за паричната политика догодина, сподели, че търси „последователност и всеобхватност“ в данните за инфлацията през следващите няколко месеца и добави, че очаква търсенето на работна ръка и инфлацията да се нормализират.

„Не мога да предположа какво ще покажат данните“, каза той. „Смятам, че инфлацията е малко по-упорита в сравнение с хората. И се надявам да греша в това отношение."

Централните банкери на Фед оставиха лихвите непроменени за трети пореден път на срещата на 13 декември и сигнализираха, че очакват да понижат лихвите си три пъти през следващата година, според тяхната прогноза за средния лихвен процент, публикувана след срещата. Пазарите реагираха, като оставиха своите залози за намаление, първото от които вероятно ще се случи през март, а някои от служителите  на Фед се опитаха да смекчат очакванията за рязко понижение в началото на 2024 г.

Данните за индекса на потребителските цени, публикувани миналата седмица, показаха, че базисната инфлация е паднала под 3% на шестмесечна база за първи път от 2021 г. насам. Актуалните данни за ръста на цените на едро също обрисуваха добра картина за ключов показател за инфлацията, наблюдаван внимателно централната банка .

Докладът, който трябва да бъде публикуван в петък, ще покаже как се е изменил предпочитаният от Фед показател през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още