IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка ще разчита на валутните резерви за ефективна политика

От регулатора заявиха, че през 2024 г. ще продължат с традиционния си подход

14:47 | 29.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турската централна банка заяви, че един от приоритетите ѝ през следващата година ще бъде възстановяването на международните валутни резерви. Според нея по-големите буфери са от съществено значение за провеждането на ефективна парична политика, пише Bloomberg.

Тази цел е заложена в  плановете за паричната политика през 2024 г., които централната банка представи в петък. От регулатора заявиха, че ще продължат да трупат резерви чуждестранна валута в зависимост от това колко добри са пазарните условия, въпреки че възнамерява да заема по-малко от търговски кредитори чрез суап трансакции - ключов източник на твърда валута за централната банка.

Промяната след години на свиване на резервите от чуждестранна валута се оказва все по-ключова за централната банка, която се стреми да си възвърне доверието на инвеститорите и рейтинговите компании. Повторното избиране на президента Реджеп Тайип Ердоган през май създаде предпоставки за връщане към по-традиционни икономически мерки и заради които централните банкери удвоиха лихвите и предприеха мерки за опростяването на нормативната уредба. Те обещаха да продължат да действат по същия начин и през следващата година

И въпреки че брутните резерви са нараснали с почти три четвърти от края на май, запасите на централната банка остават отрицателни, когато се вземат предвид суаповете.

Централната банка не е разкрила напълно стратегията си за натрупване на резерви, заявявайки, че иска постепенно да намали обема на своите суап трансакции с кредитори през следващата година. В момента износителите са износителите са длъжни да продават на банката част от приходите си в чуждестранна валута на банката.

Алтернатива за централните банкери би могло да бъде придобиването на твърда валута на спот пазара, като се обърнат продажбите, които преди това са били използвани за регулиране на валутния курс. Брутните резерви, с изключение на златото, доближават 100 млрд. долара за първи път от 2016 г.

В плана, представен от централната банка в петък, ценовата стабилност също е откроена като основна цел, като в средносрочен план регулаторът се стреми да забави ръста на цените от 5%. Банката планира да продължи да използва всички инструменти за управление на ликвидността, за да подсигури прехвърлянето на ефекта от лихвените повишения към икономиката.

Централната банка прогнозира инфлация от 65% в края на 2023 г. и очаква тя да се е забавила до 36% година по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още