IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната лихва в Турция надхвърли 42%

Централната банка на страната повиши лихвения процент за седми пореден път

14:29 | 21.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турската централна банка повиши основния си лихвен процент за седми пореден път, като част от усилията да забави рекордно високата инфлация в страната, която се очаква да се ускори до 70% през следващите месеци, пише Bloomberg.

Комсията по паричната политика, начело с гуверньора Хафизе Гайе Еркан, увеличи основната си лихва от 40% до 42,5% в четвъртък, както сочеха и прогнозите.

Очаква се централните банкери да забавят темпото на своето агресивно затягане на паричната политика, което увеличи многократно основната лихва на банката от нивото ѝ от 8,5%. Това се случи вследствие на радикална икономическа промяна, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган беше избран повторно на изборите през май.

Представители на комисията заявиха, че цикълът на затягане ще приключи „възможно най-скоро“.

Еркан и финансовият министър на Турция Мехмет Шимшек – и двамата бивши банкери от Wall Street, назначени през юни, промениха курса на иначе хлабавата парична и фискална политика, които често бяха изтъквани като причини за един от най-високите темпове на инфлация в света и за отдръпването на чуждестранните инвеститори.

Преди решението Deutsche Bank и Morgan Stanley заявиха, че през януари очакват инфлацията да се ускори до 45%. Централната банка от своя страна прогнозира, че ръстът на цените ще се забави до 36% до края на 2024 г.

Минималната работна заплата в общата картина

Не е изключен вариантът увеличението на минималната работна заплата през новата година да промени планирания курс на политиката, като се има предвид потенциалното въздействие на лихвените увеличения върху инфлацията.

Morgan Stanley и Goldman Sachs Group Inc. предполагат, че централната банка може да остави вероятността за ново повишение отворена, ако минималната работна заплата бъде увеличена с повече от очакваното. Двете банки прогнозират ръст на най-ниските възнаграждения от около 40-50%.

„Размерът на годишното увеличение на минималната заплата през януари е от особено значение“, коментираха в бележка анализатори на Goldman, сред които и Басак Едизгил.

Най-високата от десетилетия инфлация накара Ердоган да повиши рязко минималната работна заплата два пъти тази година в опит да облекчи разходите за живот - и също така да спечели по-голяма подкрепа преди президентските избори, от които излезе победител. Над една трета от работната сила в Турция получава минимална заплата.

Еркан заяви, че повишенията на заплатите и цените на енергоизточниците ще накарат централните банкери да затегнат паричната политика отново.

„Решенията ни ще бъдат взети най-вече на базата на това колко бързо настъпва дезинфлация и до каква степен постигаме целите си“, коментира тя в интервю за местен вестник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още