IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата унгарска банка OTP продава румънския си бизнес

Сделката с най-голямата румънска банка Banca Transilvania може да бъде обявена до края на първото тримесечие

17:20 | 22.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

OTP Bank, най-големият кредитор в Унгария, е напът да продаде румънското си подразделение на Banca Transilvania през първото тримесечие, съобщават запознати с разговорите източници, цитирани от Bloomberg.

Сделката може да бъде обявена скоро, разкриват двама източници, а трети казва, че за споразумението ще бъде съобщено до края на първото тримесечие. Хората са пожелали да останат анонимни, тъй като нямат право да обсъждат поверителна информация.

OTP и Banca Transilvania, най-големият кредитор в Румъния, се доближават до сделка, след като висшите им ръководители са провели среща миналата седмица, съобщават източниците. Разговорите текат от края на миналата година, когато Banca Transilvania се очерта като последния оставащ кандидат в преговорите за придобиване на подразделението. Базираната в Будапеща консултантска компания Concorde оценява бизнеса на 350 млн. евро.

OTP, която се превърна в една от най-големите банки в Централна и Източна Европа след поредица от придобивания, а у нас е собственик на Банка ДСК, реши да продаде румънския си бизнес като част от стратегия да се оттегли от подразделения с по-малък пазарен дял.

Това е поредната подготвяна сделка в Румъния, която е залята от вълна от придобивания в рамките на усилията на западноевропейски кредитори да се разширят в региона, за да се възползват от относително по-бързия икономически растеж в Румъния, която успя да избегне рецесия.

През октомври UniCredit прие да купи местното подразделение на Alpha Bank заедно с дял в гръцкия кредитор. Intesa Sanpaolo също е в процес на закупуване на румънската First Bank от сегашния ѝ собственик, който е компания за частни капиталови инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още