IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ въвежда промени в изискванията към ръководствата на банките

Излизат от обращение възпоменателните монети, емитирани през 2018 г., реши централната банка

18:25 | 22.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Паричен салон на БНБ. Снимка: БНБ
Паричен салон на БНБ. Снимка: БНБ

С промените в Наредба № 20 Българската народна банка въвежда нови изисквания към членовете на управителния и контролния орган на кредитна институция, както и оценка на лицата, заемащи ключови позиции. Целта е да се преведе българското банково законодателство към изискванията при прилагане на Насоките на Европейския банков орган (EБО) и Европейския орган за ценни книжа и пазари, съобщи пресцентърът на банковия регулатор.

БНБ промени Наредба № 10 за организацията, управлението и вътрешния контрол в банките. С измененията ще се прилагат процедури, свързани с управление на нормативното съответствие, ролята и отговорностите на служителите, според европейска директива и разпоредби на Европейския банков орган.

БНБ промени и Наредба № 2 за лицензите, одобренията и разрешенията, издавани от централната банка по Закона за кредитните институции. Целта на измененията е да бъде уредена процедура за прилагане на възможността по европейски регламент да се включат последващи емисии на капиталови инструменти в базовия собствен капитал от първи ред (СЕТ 1).

Компетентните органи трябва да преценят дали емисиите на инструменти на базовия собствен капитал от първи ред отговарят на критериите. Процедурата е приложима в допълнение на съществуващия режим за издаване на предварително разрешение.

От БНБ информират, че според Закона за Българската народна банка излизат от обращение възпоменателните монети, емитирани през 2018 г. Те престават да бъдат законно платежно средство от 5 февруари. След тази дата възпоменателните монети ще се обменят на касите на централната банка по номинална стойност, без ограничение на количеството, без такса и със срок на обмяна до 31 декември 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още