IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на ING поевтиняха с 9% след предупреждение за спад на нетните приходи от лихви

Кредиторът очаква общите приходи през 2024 г. да бъдат малко по-ниски от тези през миналата година

13:52 | 01.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на холандския кредитор ING Groep NV записа най-големия си спад от близо година, след като компанията предупреди, че основният ѝ източник на приходи ще се охлади, тъй като прехвърля по-високите лихви върху притежателите на депозити, съобщава Bloomberg.

Нетните приходи от лихви, или разликата между това, което банката генерира от заеми и плаща по депозити, вероятно ще намалеят до 15-15,5 млрд. евро през 2024 г. спрямо 16 млрд. евро през 2023 г., става ясно от презентация, показана от кредитора в четвъртък.

ING също предупреди, че общите ѝ приходи през настоящата година ще бъдат малко по-ниски от тези за 2023 г.

Акциите на компанията поевтиняха с близо 9% в сутрешните часове на борсовата търговия в Амстердам. Това е най-големият им ценови спад от миналия март. Минути преди 14 ч. българско време цената им се възстановява леко до спад от 7,7%.

Банките прекараха голяма част от миналата година, трупайки печалби от по-високите лихвени проценти, които изпревариха средства, които плащат за депозити. Този положителен тласък обаче бързо изчезна, тъй като инфлацията започна да се забавя, а много икономисти и трейдъри очакват централните банки на големите икономики скоро да започнат да разхлабват паричната си политика.

Главният изпълнителен директор на ING Стивън ван Райсвайк призна за предизвикателствата в интервю за Bloomberg миналия месец, като каза, че банката ще трябва да се диверсифицира, като се има предвид, че 80% от нейните приходи са свързани с лихви. Кредиторът планира да продаде части от корпоративните заеми, които в момента държи в счетоводните си книги, на инвеститори, тъй като иска да увеличи приходите от такси.

Компанията заяви в четвъртък, че има за цел да увеличи приходите от такси и комисионни с 5-10% през 2024 г.

Нетните приходи от лихви на ING вероятно ще се понижат през настоящата година. Графика: Bloomberg Нетните приходи от лихви на ING вероятно ще се понижат през настоящата година. Графика: Bloomberg

Нетните приходи от лихви достигат 3,88 млрд. евро през четвъртото тримесечие, изоставайки от прогнозата на анкетирани от Bloomberg анализатори за 4 млрд. евро. Въпреки че ING заяви, че отчита „първоначални признаци“ за повишаване на търсенето на заеми, това увеличение няма да е достатъчно, за да компенсира спада в приходите от депозити.

Тримесечната печалба на кредитора все пак успя да надмине пазарните оценки. Нетният резултат на ING нараства с 43% до 1,56 млрд. евро, подкрепен от по-ниските нива на провизии за загуби по заеми.

Силните печалби през последните тримесечия позволиха на ING да увеличи плащанията към инвеститорите. Банката обяви обратно изкупуване на акции за цели 1,5 млрд. евро през май и още едно за 2,5 млрд. евро през ноември. ING посочва, че ще „информира пазара“ относно своите капиталови планове, когато обяви резултатите за първото тримесечие на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още