IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционното банкиране помогна на Credit Agricole да надвие очакванията за печалба

Приходите на банката от звената за инвестиции и корпоративно банкиране достигнаха най-високите си нива за четвърто тримесечие, откакто се води отчетност

10:23 | 08.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френският кредитор Credit Agricole отчете по-голяма от очакваното печалба, след като инвестиционното му банкиране отчете рекордно тримесечие, докато компанията продължава да се облагодетелства от по-високите лихви, съобщава Bloomberg.

Базираната в Париж банка отчете нетна печалба от 1,33 млрд. евро за последното тримесечие на 2023 г., което е над очакваните от анализатори 1,29 млрд. евро. Въпреки че исковете, свързани с метеорологичните условия, натежават върху застрахователния ѝ бизнес, приходите на Credit Agricole от корпоративното и инвестиционно банкиране достигат най-високите си нива за четвърто тримесечие, откакто се води отчетност.

Ръководена от главния изпълнителен директор Филип Брасак, Credit Agricole се възползва от широка диверсификация в различните държави и от предлагането на продукти чрез сделки за придобиване. Подразделението ѝ за търговия с инструменти до голяма степен се противопостави на забавянето на Wall Street тази година, а кредитният ѝ бизнес се възползва от решението на Брасак да разшири дейността на компанията на чувствителния към лихвените проценти италиански пазар през последното десетилетие.

Тази тенденция продължаваи през четвъртото тримесечие, като приходите от банкирането на дребно са се повишили с 8,7%, въпреки че нетният лихвен марж в Италия е започнал да се свива спрямо предходните три месеца, когато лихвените проценти достигнаха своя връх. В същото време показателят се повишава леко на вътрешния пазар на Credit Agricole, където приходите от банкиране на дребно отчитат ръст от 4,9%.

Това рязко контрастира с френските конкуренти на банката. Миналата седмица BNP Paribas съобщи, че нетните ѝ приходи от лихви са спаднали с 4,6% поради хеджирането спрямо инфлацията. Societe Generale също пострада от неправилно хеджиране през последната година.

При инвестиционното банкиране на Credit Agricole основните приходи от търговия с ценни книжа с фиксирана доходност спадат с 3,1% през четвъртото тримесечие. За сравнение, спадът при BNP достига 32%, а средният за банките на Wall Street е близо 10 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още