IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SocGen отбеляза остър спад на печалбата, но все пак надви прогнозите

Френската банка напоследък изпитва трудности, като акциите ѝ изостават зад тези на конкурентите

09:14 | 08.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френската банка Societe Generale отчете остър спад на нетната печалба за четвъртото тримесечие в четвъртък, макар че кредиторът надхвърли очакванията на анализаторите благодарение на признаците на възстановяване на местния си бизнес с банкиране на дребно и на стабилните приходи от търговия на инвестиционното банкиране, съобщава Ройтерс.

Третата по големина банка във Франция с акции на борсата заяви, че нетната печалба на групата през последните три месеца на 2023 г. се е сринала с почти 60% на годишна база до 430 млн. евро, но все пак надхвърляйки медианната прогноза за 333 млн. евро на 13 анализатори, участвали в анкета на компанията.

Приходите на групата през тримесечието са намалели с почти 10% до 6 млрд. евро, което също е над средната оценка за 5,86 млрд. евро.

Продажбите от търговия на инвестиционното банкиране на SocGen са се свили с 0,8%, заяви банката, тъй като силното представяне на търговия с акции е компенсирало спада от 22% при търговията с инструменти с фиксирана доходност и валути.

SocGen напоследък изпитва трудности, като акциите ѝ изостават зад тези на конкурентите, а анализаторите поставят под въпрос слабата ѝ рентабилност и зависимостта от волатилната печалба от инвестиционно банкиране.

Главният изпълнителен директор Славомир Крупа през септември разкри стратегически план да съживи резултатите, който обаче предложи малко от гледна точка на растежа на приходите, но съдържаше намаляване на разходите и продажбата на слабо представящите се активи.

Банката е доста далеч от това да постигне целите си: възвръщаемостта на капитала е била на ниво от 1,7% в края на 2023 г. спрямо целта на Крупа за 2026 г. от между 9% и 10%. През 2024 г. френският кредитор цели годишен ръст на продажбите от поне 5% и възвръщаемост на капитала от над 6%.

От SocGen посочват в корпоративно изявление, че резултатите от четвъртък поставят край на предизвикателна „година на преход“, белязана от скъпото придобиване на LeasePlan, политика на хеджиране срещу ниски лихвени проценти в звеното за търговия на дребно, която имаше обратен ефект, когато лихвите скочиха, и зле приетия стратегически план.

Френските банки не са се облагодетелствали толкова, колкото колегите от еврозоната от скока на лихвените проценти, защото са склонни да плащат повече лихви на вложителите, но SocGen каза, че четвъртото тримесечие бележи "началото на възстановяване на нетния лихвен доход".

SocGen също така обяви предложен дивидент от 0,90 евро на акция, отразяващ коефициент на изплащане от 40%, долния край на своя диапазон, и каза, че ще изкупи обратно акции на стойност 280 млн. евро.

Тази година ще видим "педантично изпълнение на нашия стратегически план", особено чрез "подобрена оперативна ефективност", каза Крупа в четвъртък.

Той обеща да генерира икономии в размер на 1,7 млрд. евро. По-рано тази седмица банката обяви съкращения на 900 работни места във Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още