IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка все пак е обсъдила повишение на лихвите през февруари

Централните банкери не се огъват под натиска на пазарите по света, които залагат на лихвени понижения

12:00 | 20.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австралийската централна банка е обсъдила възможността за повишаване на лихвите на първото си заседание за годината, но представителите ѝ са решили, че пауза на затягането е по-добрият вариант, тъй като рисковете инфлацията да не се върне към целта от 2-3% са намалели в рамките на разумен период от време, предава Bloomberg.

Централната банка запази своя основен лихвен процент на 12-годишен връх от 4,35% този месец заради забавянето на инфлацията и по-слабите от очакваното данни за работните места и потребителските разходи. Регулаторът обаче сигнализира, че все още е възможно допълнително затягане на паричната политика, става ясно от протокола от срещата на 6 февруари.

Австралийската централна банка не се пропуква под натиска за лихвени понижения. Графика: Bloomberg Австралийската централна банка не се пропуква под натиска за лихвени понижения. Графика: Bloomberg

Членовете на Борда са обсъдили как тримесечните оценки както за инфлацията, така и за условията на пазара на труда се очаква да покажат допълнително охлаждане въпреки предположението за липса на допълнителни лихвени повишения.

„Централните банкери са решени да направят необходимото, за да върнат инфлацията към целта“, става ясно от протокола. „Членовете смятат, че е важно да се изясни, че инфлацията е умерена, но остава висока, и е трудно да се отхвърли напълно възможността за ново увеличение на лихвените проценти.“

Представителите на централната банка изразиха такова мнение в момент, когато големите централни банки, сред които и Федералният резерв сигнализираха, че почти са приключили със затягането на паричната политика, което накара финансовите пазари да повишат агресивно залозите за разхлабване на паричната политика по света.

При вземането на решението да оставят лихвените проценти непроменени членовете на Управителния съвет са се съгласили, че на този етап е подходящо да не се изключват възможностите за по-нататъшни повишения на лихвените проценти, става ясно още от протокола.

Това обяснява сравнително ястребовите* коментари на гуверньора Мишел Бълок след срещата на 6 февруари, които позволиха на Австралия да заобиколи безумните спекулации за намаляване на лихвите, каквито се появиха в САЩ и Европа.

От Австралийската централна банка заявиха, че аргументите за повишаване на лихвите са съсредоточени върху риска инфлацията да се окаже по-силна от очакваното, по-специално при услугите. Те добавиха, че пазарът на труда вероятно все още е прекалено затегнат, за да бъдат сигурни, че инфлацията ще бъде укротена. 

Според представителите на Борда допълнителното затягане на политиката може да засегне търсенето в цялата икономика.

Основната лихва в Австралия е по-ниска от тази на останалите развити икономики, въпреки че инфлацията в страната все още е по-висока. Повишенията в текущия цикъл на затягане на паричната политика (общо с 4,25 пункта) остават под увеличенията на лихвите с по 5,25 пункта в САЩ и Нова Зеландия.

Повечето икономисти смятат, че централната банка е приключила с повишаването на лихвите и следващият ѝ ход ще бъде намаление, въпреки че е малко вероятно цикълът на разхлабване да започне скоро. 

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още