IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семейство Ротшилд: Борба за власт, пари и фамилното име

След десетилетия на работа в относително различни сфери на дейност сега двата клона на фамилията водят битка за по-голямо парче от изключително доходоносната глобална индустрия за управление на богатство

12:55 | 21.02.24 г. 4
Семейният герб на офиса на Rothschild & Co. в Лондон. Снимка: Jason Alden/Bloombereg
Семейният герб на офиса на Rothschild & Co. в Лондон. Снимка: Jason Alden/Bloombereg

Преди няколко месеца един от банкерите на Ариана дьо Ротшилд се завръща от Близкия изток с тревожни новини за нейната швейцарска частна банка Edmond de Rothschild Group, пише в материал Bloomberg TV Bulgaria.

Ценен клиент мултимилионер му казал, че друг представител на фирмата му се е обадил - само че на визитната картичка, която клиентът му показал, имало логото на Rothschild & Co, конкурентна парижка структура, управлявана от отчуждените братовчеди на Ариана.

Това не е първият случай, в който клиент бърка швейцарската фирма с френския ѝ конкурент, но това става все по-често срещан проблем. Двете фирми, носещи легендарното име Ротшилд, са единствените останали банки, свързани с прочутата фамилия финансисти, излязла от еврейското гето във Франкфурт преди повече от два века и превърнала се в една от най-богатите и влиятелни династии в света през XIX век.

След десетилетия на работа в относително различни сфери на дейност сега те водят битка за по-голямо парче от изключително доходоносната глобална индустрия за управление на богатство на стойност 250 трилиона долара.

Според запознати шансовете да се стигне до обединените между двете структури на Ротшилд в рамките на едно поколение са все по-големи, за да се запази империята силна.

"Сега те се насочват към сходни клиенти", казва Кристоф Кюнцле, преподавател по управление на богатството в Университета за приложни науки в Цюрих. "Конкуренцията е много голяма, а вековното им име е голям актив, който се опитват да използват".

Уреждането преди повече от пет години на ожесточен правен спор - иницииран от Ариана - относно използването на името Ротшилд трябваше да сложи край на конфликта. Но то не направи почти нищо, за да попречи на марката да се превърне в ключово оръжие в жестоката конкуренция за богати клиенти в Европа, Близкия изток и Азия.

С над 100 млрд. долара управлявани активи базираната в Париж компания Rothschild & Co. е по-малката от двете, но бързо набира сила, откривайки офиси в същите места за игра на богатите като швейцарския си съперник. За пръв път в историята на фирмата печалбата преди данъци от управление на богатство и активи надхвърля тази от консултантската дейност през първата половина на 2023 г.

Още в края на 2022 г. парижката фирма се доближава до швейцарския си съперник по отношение на активите на богатството.

Обединяването на силите би придало тежест на банките Ротшилд, които са дребосъци на фона на световни индустриални гиганти като Morgan Stanley и UBS Group AG или дори швейцарските частни банки Julius Baer Group Ltd. и Banque Pictet & Cie SA.

Ариана дьо Ротшилд. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Ариана дьо Ротшилд. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

"Има нужда от консолидация, особено за малките компании управляващи активи, поради увеличаването на разходите и регулациите", казва Никола Пайен, анализатор в Kepler Cheuvreux, за сектора. "Правилото за индустрията сега е, че те се нуждаят от голям размер."

Една съвместна структура на Ротшилд все още би била малка в сравнение с гигантите в инвестиционното банкиране и управлението на благосъстоянието, но в нея ще работят около 7000 души в офиси от Амстердам и Лос Анджелис до Токио, със силно присъствие в континентална Европа. В края на 2022 г. обединената фирма щеше да управлява активи на стойност около 280 млрд. долара, с което щеше да прескочи Lombard Odier и Bank J. Safra Sarasin AG и да изпревари Vontobel Holding AG.

Идеята за сближаване е била предлагана от френския клон в миналото, но е била отхвърлена от швейцарската страна. В Rothschild & Co. изпълнителният председател Александър дьо Ротшилд и баща му Давид не се притесняват да искат сливане, твърдят колеги от фирмата. Банката използва придобивания, за да даде тласък на бизнеса си с богатство, и привлича цели екипи от други фирми. Те са продължили да правят опити за преговори с Ариана, но без резултат.

Дори някои от високопоставените частни банкери на Ариана виждат смисъл в това, но тя многократно е отхвърляла всякакви предложения за комбинация, като за последно заявява в интервю за Le Matin през септември, че четирите ѝ дъщери ще "осигурят приемствеността". Все пак остава да се види доколко дъщерите са обвързани с банката.

Последна актуализация: 19:29 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
wart
преди 2 месеца
Тези алчни, ненаситни , *** започват с мошеничество - войната между Франция - Англия когато Н. Бонапарт воюва срещу Англия и със спекулация използват лъжлива информация - лъжат за ( използват гълъб за пренасяне на информацията ) след тоя случай Ротшилд казва " Който владее информацията той владее светът" изпраща 5 -те си сина в 5 различни страни. Само със спекулации, мошеничества, ( като Сорос ) трупат милиарди и продължават но и това не им стига . Каква ненаситност и алчност ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 2 месеца
До: Troll: Имаш мозък на Troll. Нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Troll
преди 2 месеца
Преди 100 -200 години Ротшилд са богати и влиятелни заради изградената информационна мрежа и достъп до кралските дворове ,но сега им останало само бранда и историята.Реално сега са заместени дигитални компании като тези на Гейтс ,Цукърбърг Безос, Грифин Пейдж, Мърдок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още