IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семейство Ротшилд: Борба за власт, пари и фамилното име

След десетилетия на работа в относително различни сфери на дейност сега двата клона на фамилията водят битка за по-голямо парче от изключително доходоносната глобална индустрия за управление на богатство

12:55 | 21.02.24 г. 4
Семейният герб на офиса на Rothschild & Co. в Лондон. Снимка: Jason Alden/Bloombereg
Семейният герб на офиса на Rothschild & Co. в Лондон. Снимка: Jason Alden/Bloombereg

Александър се присъединява към банката през 2008 г., изкачвайки се в йерархията, преди да поеме ръководния пост от баща си през 2018 г. Миналата година той направи Rothschild & Co. частна, като я изтегли от борсата в Париж само няколко месеца след като сключването на корпоративни сделки - най-големият ѝ бизнес - започна да пресъхва на фона на спада в цялата индустрия.

Навлизането му в бизнеса с богатство набира скорост. През 2022 г. Rothschild & Co. прави изключително символичен ход, като открива офис за управление на благосъстоянието в близост до Тел Авив, което го поставя в сърцето на историческите територии на Едмон дьо Ротшилд. Швейцарската банка, която има силни филантропски връзки с Израел, от десетилетия ухажва богати клиенти от офисите си на булевард "Ротшилд".

Александър добави и специалисти по богатство в Гърнси, Италия, Люксембург и Обединеното кралство, повечето от които са места, където Edmond de Rothschild има силни позиции. През 2021 г. френската фирма направи придобиване в Швейцария, задния двор на Ариана. В градове като Бордо и Тулуза двете банки имат офиси само на кратка разходка една от друга. И двете се фокусират върху разширяването на дейността си в Близкия изток.

През януари парижката банка добави още един банкер по благосъстоянието в офиса си в Мадрид, който се намира на същата улица като швейцарската фирма. Тази пролет тя ще открие ново звено в Хамбург - третото в най-голямата европейска икономика след Франкфурт и Дюселдорф.

"Сред потребителите определено има объркване между двете", казва Деклан Ахерн, директор по стратегии и оценки в Brand Finance. "С разрастването на бизнеса им те ще навлизат в териториите си и ще създават още по-голямо объркване. Възможно е да се стигне до повече правни спорове."

Агресивното навлизане на Rothschild & Co. на територията на Edmond de Rothschild се случва в момент, когато Ариана се бори с проблемите на наследяването след внезапната смърт на съпруга си. Банката също преживя сътресения в корпоративния сектор с трима главни изпълнителни директори през последните пет години и стагниращ бизнес. Активите под управление са намалели до 158 млрд. швейцарски франка (179 млрд. долара) в края на 2022 г. от 178 млрд. франка година по-рано.

И въпреки че Ариана си беше поставила за цел да управлява 350 млрд. франка до 2026 г., без да предстоят придобивания, тази цел изглежда твърде амбициозна. Фирмата заяви пред Bloomberg News, че продължава да разглежда придобивания в рамките на своята "строга рамка за сливания и придобивания". Резултатите за миналата година ще покажат двуцифрен ръст на оперативните приходи и нетни нови активи в размер на 11 млрд. швейцарски франка, заяви тя.

Ариана, която се оттегли от поста главен изпълнителен директор през 2019 г., пое отново ръководството в централата на банката в центъра на Женева миналата година и все повече се превръща в лицето на банката. Тя обедини това, което по същество беше отделни операции, ръководени от враждуващи егота в Париж, Женева, Люксембург и Монако.

Тя също така включва активи като вина, сирена, хотелиерство и парфюмерия в по-голямата група, за да ги направи по-отговорни. Но това накара някои висши служители да кажат, че тя се грижи повече за този отдел "Наследство", отколкото за банковото дело. По време на среща в общината през 2022 г. за обсъждане на годишните резултати Ариана остави много банкери в недоумение, като говореше основно за марката парфюми Caron, която току-що беше възобновила.

Нейната преценка също беше поставена под въпрос, когато през януари съдебни документи в Ню Йорк разкриха, че тя е провела повече от дузина срещи с осъдения за сексуални престъпления Джефри Епстийн, като са обсъждали бизнес сделки, а също и персонал и обзавеждане. Ариана не е знаела за поведението на Епстийн и е била шокирана и ужасена, когато е разбрала за него, казват от банката.

По думите ѝ издигането на Ариана начело на банката е било възприето от някои като спорно от самото начало поради относителната ѝ неопитност. В интервю за телевизия Bloomberg през 2020 г. тя казва, че първоначално някои банкери са я смятали за "шегаджийка".

Дъщеря на германец и французойка, тя получава магистърска степен от университета Pace в Ню Йорк и работи на валутните бюра в Societe Generale SA и American International Group Inc. преди да срещне Бенджамин и да се омъжи за него през 90-те години на миналия век.

Сега тя залага близкото бъдеще на Edmond de Rothschild на разширяването на дейността си в Близкия изток, където банките и финансовите мениджъри от цял свят се борят за милиардите от петролното богатство, които могат да бъдат инвестирани извън региона. Тя се стреми да навлезе отново и на пренаселения азиатски пазар, след като през 2016 г. се оттегли от скъпоструващото си присъствие там, продължило повече от две десетилетия.

Останалата част от текста можете да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
wart
преди 3 месеца
Тези алчни, ненаситни , *** започват с мошеничество - войната между Франция - Англия когато Н. Бонапарт воюва срещу Англия и със спекулация използват лъжлива информация - лъжат за ( използват гълъб за пренасяне на информацията ) след тоя случай Ротшилд казва " Който владее информацията той владее светът" изпраща 5 -те си сина в 5 различни страни. Само със спекулации, мошеничества, ( като Сорос ) трупат милиарди и продължават но и това не им стига . Каква ненаситност и алчност ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 3 месеца
До: Troll: Имаш мозък на Troll. Нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Troll
преди 3 месеца
Преди 100 -200 години Ротшилд са богати и влиятелни заради изградената информационна мрежа и достъп до кралските дворове ,но сега им останало само бранда и историята.Реално сега са заместени дигитални компании като тези на Гейтс ,Цукърбърг Безос, Грифин Пейдж, Мърдок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още