IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семейство Ротшилд: Борба за власт, пари и фамилното име

След десетилетия на работа в относително различни сфери на дейност сега двата клона на фамилията водят битка за по-голямо парче от изключително доходоносната глобална индустрия за управление на богатство

12:55 | 21.02.24 г. 4
Семейният герб на офиса на Rothschild & Co. в Лондон. Снимка: Jason Alden/Bloombereg
Семейният герб на офиса на Rothschild & Co. в Лондон. Снимка: Jason Alden/Bloombereg

Някои банкери от швейцарската фирма също казват, че през последните години бизнесът е в застой, като считат, че отчасти това се дължи на липсата на визия. Банката се противопоставя на това мнение, заявявайки, че има ясна стратегия и ще публикува добри резултати за 2023 г. през март.

"От една страна, има икономическа обосновка, а от друга - лична гордост", казва Филип Пеле-Кламур, хоноруван професор в бизнес училището HEC в Париж, който специализира в областта на семейните фирми. "Този период на его и спорове е сравнително кратък на фона на двувековната история... Обединението може да се случи в следващото поколение."

Нито Ариана, която носи титлата баронеса, нито Александър се съгласиха да бъдат интервюирани за тази статия от Bloomberg, която се основава на разговори с повече от дузина настоящи и бивши ръководители на двете банки и външни наблюдатели, които говориха при условие за анонимност. Представители на двете банки заявиха, че не коментират спекулации, свързани с фирмите или фамилиите Ротшилд.

Независимо от всичките си различия двете страни имат обща история, която води началото си от Майер Амшел Ротшилд, който основава финансова империя във Франкфурт и изпраща четирима от петимата си синове в началото на XIX в., за да създадат компании в Лондон, Париж, Неапол и Виена, а най-възрастният остава вкъщи.

През следващите 200 години фамилията създава една от най-известните банкови династии в Европа, която финансира войни и империи и помага за формирането на икономическата и политическата история на региона.

Александър дьо Ротшилд през 2012 г. Снимка: Bloomberg LP Александър дьо Ротшилд през 2012 г. Снимка: Bloomberg LP

Лондонският и парижкият офис са успешните истории на клана. Парижкият клон финансира Франция след Революцията и промишлеността след Втората световна война, като в него работят поколения банкери, включително двама президенти - Жорж Помпиду и Еманюел Макрон. В Обединеното кралство N.M. Rothschild & Sons е известна с това, че помага за финансирането на победата на херцог Уелингтън над Наполеон в битката при Ватерло. През 2003 г. лондонският и парижкият клон започват да се сливат в това, което сега е Rothschild & Co.

За разлика от тях швейцарската фирма е сравнително нова. Основателят от пето поколение Едмон, роден във френския клон на фамилията, създава своята банка през 1953 г. Фирмата помага на много богати хора дискретно да прехвърлят спестяванията си в епоха, когато частното банкиране в Швейцария е по-малко регулирано и непрозрачно, като на практика ги предпазва от високите данъци в следвоенна Европа.

Двете структури на Ротшилд работят в различни сегменти, като швейцарският клон се специализира в частното банкиране в страната и в места като Люксембург и Монако, а парижката фирма се комбинира с британския клон, за да се издигне до най-високите етажи на глобалните корпоративни сделки. Те дори имат кръстосани дялови участия, а през 80-те години на ХХ век Едмон дьо Ротшилд помага на парижките си братовчеди да се изправят на крака, след като банката им е национализирана от френския президент социалист Франсоа Митеран.

Когато Едмон умира през 1997 г., единственият му син Бенжамен, тогава на 34 години, става председател. По-голямата му страст е отборът по ветроходство на банката "Гитана" и занимания като лов и ски, а през 2009 г. Бенжамен издига съпругата си Ариана за заместник-председател. През 2021 г. Бенжамен умира от сърдечен удар на 57-годишна възраст.

Както при много богати династии, Ротшилд също страдат от семейни интриги и вражди. Отношенията между швейцарските и френските братовчеди били неловки. Разклоняването на Едмон като банкер на богатите - което в един момент го прави най-богатия член на клана - е било причина за ревност, казва човек, запознат с отношенията на семействата. Също така, очевидната липса на интерес на Бенжамен към бизнеса е била болезнен проблем за френските му братовчеди, казва източникът. Дори в рамките на едно и също семейство отношенията могат да бъдат остри - майката на Бенжамен Надин прехвърли част от състоянието си в швейцарския конкурент Pictet преди няколко години в знак на протест срещу начина, по който банката на покойния ѝ съпруг се управлява от сина и снахата.

От години фамилното име е ябълка на раздора между двете страни. През 2015 г. Ариана, която за първи път заема поста главен изпълнителен директор, дава под съд парижката фирма, която използва името като самостоятелно в презентациите, по този въпрос. Спорът беше разрешен през 2018 г. със споразумение, което премахна кръстосаното акционерно участие и определи параметрите за това как ще се използва и защитава името.

Сега всяка от банките се намира в своя критичен момент, търси начини да расте и е твърдо решена да го постигне, като използва името на Ротшилд - марка, излъчваща богатство, след като финансовата прозорливост на семейството му позволява през годините да натрупва символи на голямото богатство като имения, лозя, произведения на изкуството, яхти и състезателни коне.

"Ротшилдови притежават актив, който другите финансови институции нямат, а именно историческата си репутация и по-широкото портфолио от бизнес интереси на семейството", казва Себастиан Дови, бивш консултант в областта на управлението на богатството, който участва в управителните съвети на редица фирми от сектора.

В елегантната сграда на Rothschild & Co. в стил "Ар Нуво" в центъра на Париж 43-годишният Александър от седмото поколение агресивно ускорява стратегическия ход на баща си Дейвид в областта на богатството. В средата на 2023 г. фирмата ще управлява активи на обща стойност 102 млрд. евро - два пъти повече от 2015 г. През 2022 г. тя заяви, че планира да удвои управляваните активи за седем до 12 години.

Последна актуализация: 19:29 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
wart
преди 3 месеца
Тези алчни, ненаситни , *** започват с мошеничество - войната между Франция - Англия когато Н. Бонапарт воюва срещу Англия и със спекулация използват лъжлива информация - лъжат за ( използват гълъб за пренасяне на информацията ) след тоя случай Ротшилд казва " Който владее информацията той владее светът" изпраща 5 -те си сина в 5 различни страни. Само със спекулации, мошеничества, ( като Сорос ) трупат милиарди и продължават но и това не им стига . Каква ненаситност и алчност ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 3 месеца
До: Troll: Имаш мозък на Troll. Нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Troll
преди 3 месеца
Преди 100 -200 години Ротшилд са богати и влиятелни заради изградената информационна мрежа и достъп до кралските дворове ,но сега им останало само бранда и историята.Реално сега са заместени дигитални компании като тези на Гейтс ,Цукърбърг Безос, Грифин Пейдж, Мърдок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още