IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия обмисля продажбата на 10% дял в най-старата банка в света

Правителството иска да намали дълга и да улесни консолидацията на банковия сектор

13:51 | 21.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителството на Италия обмисля продажбата на дял от до 10% в кредитора Banca Monte dei Paschi di Siena, считана за най-старата банка в света, в опит да намали дълга и да улесни консолидацията на банковия сектор, съобщава Bloomberg.

Държавата, която притежава около 39% след спасяването на банката, обмисля ускорено публично предлагане, пласирайки на акции на пазара, както при предишна продажба, посочват запознати източници. Евентуална продажба може да се случи още през април, макар че все още не е взето решение, казват източниците.

Премиерът Джорджа Мелони трябва да представи последните икономически цели на правителството си и бюджетната рамка в началото на април. Нова продажба на акции на Paschi може да помогне за постигането на тези цели и да подобри позицията на Италия спрямо Европейския съюз, докато членовете се призовават да изчистят финансите си. Макар че дефицитът на Италия намалява, дългът остава на ниво от 140% от икономическото производство.

Говорител на италианското правителство е отказал коментар.

Мелони обмисля нова продажба, тъй като периодът на блокиране, свързан с предишното освобождаване от акции на правителството от кредитора, вече е изтекъл, казват източниците, отбелязвайки, че окончателно решение все още не е взето. Италианският вестник MF по-рано съобщи, че държавата обмисля продажбата на още 10% до 20 май.

Рим остава ангажиран със сливането на Paschi, смятана за най-старата банка в света, с конкурент с подобен размер. Продажбата на сравнително малък дял в момента ще направи останалата част по-скъпа за потенциален купувач, казват източниците, поискали анонимност заради конфиденциалния характер на темата.

Финалното решение ще зависи от пазарните възможности, казват източниците, добавяйки, че скорошните силни резултати на Paschi ще направят процеса на продажбата по-лесен. Правителството заяви, че планира да продаде напълно притежанието си до края на тази година, както е договорено с ЕС.

Миналата година Италия продаде около 25% от кредитора срещу близо 920 млн. евро и търси стратегия за излизане от години, включително провалил се опит за сливането ѝ с UniCredit.

Основана през 1472 г., Paschi бе спасена за пръв път от държавата преди 15 години, след като бе ударена от влошаващи се заеми и сделки за деривати, които се провалиха. През следващото десетилетие тя не успяваше да постигне трайна печалба предвид ограниченото пространство за маневри съгласно правилата на ЕС.

Главният изпълнителен директор Луиджи Ловалио показва значителен напредък в превръщането на Paschi в по-привлекателна цел за инвеститорите след години на преструктуриране. Банката обяви по-рано този месеца, че планира да изплати първия си дивидент от 13 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още