IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израелската централна банка също избра пауза в паричната си политика

Според представителите на регулатора, докато войната с „Хамас“ продължава, има риск инфлацията отново да се ускори

20:40 | 26.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Израелската централна банка остави основните си лихви непроменени, отказвайки се от второ поредно намаление заради опасенията, че инфлацията в страната може да се ускори отново на фона на войната с „Хамас“, съобщава Bloomberg.

Комисията, определяща паричната политика, остави основния си лихвен процент на ниво от 4,5%, изненадвайки повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, които прогнозираха намаление от 25 базисни пункта.

Шекелът отслабна с 0,3% спрямо долара към 17:30 ч. местно време.

В изявление след решението гуверньорът Амир Ярон заяви категорично, че централната банка все още остава на позиция, склонна към повторно разхлабване на политиката, като допълни, че може да продължи с намаляването на лихвите, ако инфлацията се стабилизира.

„Все още има несигурност, свързана с въздействието на войната върху инфлационните процеси“, каза той. „Важно еда сме отговорни по отношение на фискалната политика и да го докажем на пазарите, които днес повече от всякога следят какво се случва в Израел“.

Паузата отразява конкуриращите се приоритети, които натежават върху мненията на централните банкери, докато войната срещу „Хамас“ вече се насочва към своя шести месец.

Въпреки че отчита рисковете за икономиката след почти рекордното свиване през последното тримесечие, централната банка предупреди, че големите разходи на правителството в отговор на конфликта могат да бъдат пречка за по-нататъшно разхлабване на паричната политика, в допълнение към опасенията за нестабилността на шекела, геополитиката и понижението на кредитния рейтинг.

Съдейки по забавянето на ръста на цените през последните месеци, Израелската централна банка може да предостави достатъчно стимули. От Банката прогнозираха, че лихвата ще достигне нива от 3,75%-4% през четвъртото тримесечие на 2024 г., перспектива, която според Ярон може да означава до четири намаления тази година.

В понеделник централната банка повтори насоките си от януари, заявявайки, че „се фокусира върху стабилизирането на пазарите и намаляването на несигурността, заедно със стабилността на цените и подкрепата на икономическата активност“, сочи изявление, придружаващо решението.

„Има голяма доза несигурност по отношение на очакваната тежест и продължителност на войната“, се казва в него. „Оценката на Комисията е, че все още съществуват редица рискове от потенциално ускоряване на инфлацията“.

С тази пауза Израел също се доближава до политиката на централните банки по света.

Представители на Федералния резерв на САЩ наскоро сигнализираха, че не бързат да намаляват лихвите. Няколко централни банкери в Европейската централна банка също подчертаха, че разхлабването на паричната политика не може да започне, преди регулаторът да получи данни за последните няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още