IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Израел се е свила с близо 20% след началото на войната с „Хамас“

Данните са по-лоши от всички прогнози на анализатори в проучване на Bloomberg, чиято медианна прогноза бе за спад от 10,5%

17:04 | 19.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израелската икономика е понесла по-тежък от очакваното удар през последното тримесечие на миналата година, след като войната срещу „Хамас“ парализира бизнеса, принуди хора да напуснат домовете си и доведе до мобилизирането на стотици хиляди души.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил на годишна основа с 19,4% за последното тримесечие на 2023 г. на сезонно коригирана основа, показват предварителните данни, цитирани от Bloomberg. Данните са по-лоши от всички прогнози на анализатори в проучване на Bloomberg, чиято медианна прогноза бе за спад от 10,5%.

Изменението на БВП на годишна основа. Графика: Bloomberg LP Изменението на БВП на годишна основа. Графика: Bloomberg LP

„Данните подчертават степента, в която израелската икономика е засегната от конфликта, най-вече от гледна точк на частната дейност“, посочват в доклад икономистите на Goldman Sachs Group Тадас Гедминас и Кевин Дейли.

Въпреки че войната спъна инерцията, която икономиката беше набрала през 2023 г., БВП е нараснал с 2% за цялата година, което отговаря на прогнозата на звеното за проучвания на централната банка на страната. За тази година очакваният ръст е също 2% според регулатора, докато на финансовото министерство е за 1,6%.

Данните от понеделник са първата официална оценка за ефектите от войната върху БВП и улавят степента на проблемите за икономиката в размер на 529 млрд. долара. Освен че свикването на резервистите е източило около 8% от работната сила, войната е довела и до ограничения, подобни на тези по време на блокадите заради коронавируса, водейки след себе си срив на фабричното производство, проблеми с потреблението и за кратко изпразване на училища, офиси и строителни площадки.

Икономическите ефекти от войната обаче са далеч по-унищожителни в Палестинските територии, допълнително утежнявайки хуманитарната криза в Газа. Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че анклавът отчита почти пълен крах на икономическата активност през четвъртото тримесечие. За цялата 2023 г. оценката на МВФ е за спад на общия БВП на Газа и Западния бряг от 6%.

Подкрепяната от Иран организация „Хамас“ – обявена за терористична групировка от САЩ и ЕС, извърши нападение на 7 октомври, убивайки 1200 души и отвличайки други 250. В отговор израелските власти започнаха офанзива, при която загинаха близо 29 хил. души в Газа, според данни на здравните власти в територията. Израел вече заплаши, че ще започне и наземна офанзива срещу град Рафах, ако заложниците, държани от „Хамас“ не бъдат освободени скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още