IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без изход ли е ситуацията в Газа?

Достатъчни ли ще са доказателствата от Южна Африка за вземане на решение, коментира Тодор Рогошев от Юридическия факултет на Пловдивски университет

17:23 | 29.01.24 г.

Международният съд на ООН нареди миналата седмица на Израел да предотвратява актове на геноцид срещу палестинците и да направи повече, за да помогне на цивилните в ивицата Газа, но не разпореди прекратяването на огъня в палестинската територия, което бе поискано от Република Южна Африка. Съдът не прекрати делото за геноцид, както искаше Израел, и ще се произнесе по същество за обвиненията в геноцид по-късно. Това коментира предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Тодор Рогошев, асистент по Конституционно право в Юридически факултет на Пловдивски университет.

"В момента вероятно сме свидетели на най-противоречивото и следено дело в историята на Международния съд. Ситуацията в Газа е определяна като ситуация без изход и очите на целия свят са повече от всякога върху Международния съд, посочи той. "Дали действително има геноцид – на този етап съдът казва в мотивите си, че има вероятност да има геноцид. Това не означава, че той е доказан, но ако направим холистичен анализ на всички доказателства, не е изключено, че това може да е ситуацията. Ще трябва да изчакаме финалното решение", допълни той.

Според Рогошев доказателствата, представени от Южна Африка, няма да могат да покажат, че има субективен елемент в действията на израелските военни – че Израел има конкретна цел да унищожи палестинците като етнос. Той обаче е на мнение, че няма да има проблем да се покаже обективният елемент като убийства и ограничаване на достъпа до неща от първа необходимост като вода, електричество.

По думите на юриста репутационното значение на делото за Израел е огромно. "Дори тази заповед има много сериозно значение, защото вече съставя наратива за това, че геноцид не е изключен. Никоя държава не трябва да стига до момент, в който това дори е възможност да се говори. Вече виждаме, че подкрепата за Израел не е толкова силна, колкото беше в началото", припомни Тодор Рогошев и отбеляза, че Международният съд на ООН до момента не е обвинявал някоя държава в геноцид, а репутационните и политически последици от подобни обвинения биха били трайни и огромни.

Рогошев смята, че ако съдът постанови прекратяване на огъня, това би било намеса в правото на самоотбрана на Израел, а и едва ли "Хамас" ще спазва такова примирие.

Кога нарушените човешки права се превръщат във военни престъпления? Как се развива делото за геноцид между Украйна и Русия и каква е разликата с делото срещу Израел? Какви са правилата за доказване на геноцид в Международния съд? Кога нарушените човешки права се превръщат във военни престъпления? Имаше ли законова пречка Десислава Атанасова от ГЕРБ и Борислав Белазелков да станат членове на Конституционния съд? Вижте още във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още