IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия опитва да запази правото за плащания в брой

Едва 3% от норвежците са плащали с банкноти и монети при последното си пазаруване във физически магазин, сочат данни на централната банка

21:38 | 08.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Норвежкото правителство предприема мерки за защита правото за плащане в брой, пише Bloomberg. Страната е един от световните лидери по отношение на прехода за плащане от банкноти и монети към дигитални разплащания, посочва още агенцията.

Подобни мерки наскоро предприе и Швеция, където някои магазини дори отказват да приемат пари в брой. Проучване от 2022 година показва, че само 8% от хората са плащали покупките си в брой при последното си посещение във физически магазин в последните 12 месеца. Преди десетина години този процент беше 33.

През миналата есен Стокхолм направи редица промени, с които да защити правото за използване на пари в брой - например покупките на лекарства задължително трябва да могат да бъдат платени и кеш. Централната банка тогава препоръча това правило да се приложи и по отношение на основни храни, фармацевтични проудкти и горива

Норвежкият министър на правосъдието Емили Енгер Мел сега съобщи, че ще гарантира сигурността на тези, които избягват да използват дигиталните решения. Търговските обекти ще бъдат длъжни да предлагат и плащане в брой, заедно с други форми на плащания за стоки и услуги. Специални правила има и за плащания при пътуване с обществен транспорт.

По данни на централната банка на Норвегия след пандемията от коронавируса норвежците масово избягват плащането в брой. Едва 3% от хората в страната са използвали банкноти и монети при последното си пазаруване във физически магазин, сочи анализ на институцията от миналата пролет.

Но интересът към парите в брой се запазва и има ръст на тегленето от банкомати в последните месеци, допълват от институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Dani_2077
преди 1 месец
Много добре правят. Никакви пари "в брой" не ни трябват, но на нашата *** територия, това ще стане вероятно след 99 години. Само като видя безумните опашки на касите на Easy Pay, изпадам в ступор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още