IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базисната инфлация в Норвегия удря 15-месечно дъно

Данните са добре дошли за страната с един от най-високите темпове на инфлация в Г-10

11:32 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базисната инфлация в Норвегия се е забавила повече от очакваното в края на миналата година, подкрепяйки очакванията, че централната банка ще започне да понижава лихвите по-рано, отколкото е сигнализирала.

Ръстът на цените, който изключва волатилните компоненти като енергоизточниците, се е забавил с 5,5% през декември и е най-слабият такъв от 15 месеца насам, показват данни на статистическата служба на страната, цитирани от Bloomberg. Резултатът остана и под прогнозата на централната банка за 5,6%.

Общата инфлация остана непроменена на ниво от 4,8 на сто и също беше по-ниска от очакваното.

Инфлацията в Норвегия се забавя през декември. Графика: Bloomberg Инфлацията в Норвегия се забавя през декември. Графика: Bloomberg

Данните са добре дошли за Норвежката централна банка, която се бори с един от най-високите темпове на инфлация сред държавите в Г-10.

Данните най-вероятно ще засилят спекулациите, че централните банкери ще бъдат принудени да намалят разходите по заемите преди планираното от тях понижение през есента. Миналия месец те изненадаха повечето местни анализатори, като повишиха лихвите до 4,5% заради слабата норвежка крона.

„Тези инфлационни данни, заедно с по-силната крона, сигнализират за по-бързо намаляване на лихвите, отколкото централната банка на Норвегия планираше на срещата си през декември“, заяви Дейн Чеков, старши стратег в Nordea Bank Abp. „Очакваме лихвите да бъдат намалени за първи път през септември, макар централната банка да сигнализира, че това ще се случи към края на годината“, допълни той.

Аргументът за слабата валута, стимулираща привнесената инфлация, вече не притеснява толкова много гуверньора на централната банка Ида Волден Бахе и другите членове на комисията за определяне на паричната политика през последните седмици, като търговско претегленият курс на кроната сега е с около 4% по-силен от прогнозата на централната банка за първото тримесечие.

Охлаждащата се инфлация отразява и икономическата слабост на Норвегия, която вероятно е стагнирала в края на годината и вероятно ще се свие в началото на 2024 г., сочи скорошно проучване на Норвежката централна банка.

В съседна Дания базисната инфлация се е забавила до 2,6% през декември от 3% през предходния месец, съобщи местната статистическа агенция в сряда, достигайки най-ниското си ниво от януари 2022 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още