IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Бразилия обсъжда по-малки намаления на лихвите в бъдеще

Според проучване повечето анализатори предвиждат разходите по заемите в страната да достигнат 9% до декември и 8,5% в края на 2025 г.

23:05 | 26.03.24 г.
Снимка: Maira Erlich/Bloomberg
Снимка: Maira Erlich/Bloomberg

Централната банка на Бразилия обсъжда възможността за по-малки намаления на лихвените проценти в бъдеще заради повишената икономическа несигурност и необходимостта от повече гъвкавост на паричната политика.

Някои от членове на борда на банката смятат, че по-бавното темпо на парично облекчаване „може да се окаже подходящо“ в бъдеще, според протокола от срещата за определяне на лихвите от 19-20 март, когато основният лихвен процент на банката беше намален до 10,75%.

Централните банкери досега намаляваха лихвените проценти с 50 базисни пункта на всяка среща от август насам, пише Bloomberg.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

„Базовият сценарий не се е променил съществено, но предвид несигурността е по-подходящо да има по-голяма гъвкавост на паричната политика“, пишат централните банкери в протокола, публикуван във вторник.

През миналата седмица бразилската централна банка промени насоките си и подготвя още едно намаление на лихвите с половин пункт през май.

Според проучване на централната банка, публикувано също във вторник, повечето анализатори предвиждат разходите по заемите в страната да достигнат 9% до декември и 8,5% в края на 2025 г.

Централната банка на Бразилия преразглежда стратегията си, след като намали разходите по заемите с три процентни пункта досега. Разходите за услуги и основни храни се повишават, което замъглява перспективите пред инфлацията, особено за бедното население. Прогнозите за потребителските цени трайно остават над целта от 3% до 2026 г. и политици и централни банкери предупреждават за висока несигурност.

В отделно съобщение, публикувано във вторник, се казва, че годишната инфлация се е забавила по-малко от очакваното в началото на март до 4,14%. Потребителските цени са нараснали с 0,36% на месечна база, според данните на националната статистическа агенция на Бразилия.

Корекцията в насоките на централната банка е направена в момент, в който президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва настоява за бързо подобряване на стандарта на живот заради натиска от забавящата се икономика и спада на рейтинга му.

Инвеститорите стават все по-разтревожени от признаците, че Лула иска контролирани от държавата компании да помогнат за укрепване на икономическия растеж. Плановете на финансовия министър Фернандо Хадад за укрепване на публичните сметки също са изложени пред риск, тъй като по-доброто от очакваното събиране на данъци дава аргумент за увеличаване на публичните разходи.

Пазарът на труда в страната също остава затегнат, със силен ръст на новите работни места и реални увеличения на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още