IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са притесненията на българите при въвеждането на еврото?

Потребителите се опасяват от връщане на смесено ресто в лева и евро и завишени цени, каза Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние потребителите"

22:24 | 11.04.24 г. 1

Потребителите в България очакват по-активна информационна кампания за въвеждането на еврото. Искат много повече информация за това как ще се следи за нарушения и как могат да подават сигнали. Това са основните заключения от онлайн анкета за нагласите на потребители и търговци при въвеждането на еврото, коментира Габриела Руменова, създател на онлайн платформата "Ние потребителите", в предаването "Бизнес старт" Bloomberg TV Bulgaria.

България потвърди целта да стане част от еврозоната от 2025 г.

Започна и информационна кампания #ЗаЕврото накратко, разработена от Европейската комисия специално за България. Чрез нея ще бъде предоставена информация за процеса за присъединяване на страната към еврозоната и ще се отговори на най-честите въпроси за еврото.

Превалутирането ще става по официалния курс на еврото, като след превалутирането цената ще се закръгля до втория знак след десетичната запетая - ако третият знак след десетичната запетая е 5 или по-висок, вторият ще се повиши с 1, ако е 4 или по-малък няма да има промяна във втория знак, обясни Руменова.

"Основните опасения на хората са дали няма да се стигне до изкуствено завишаване на цените и като причина за това да се използва въвеждането на еврото, но в предложения законопроект, който е за обществено обсъждане, е помислено за това", каза събеседникът. 

Проблеми могат да възникнат в специфични моменти като обявени намаления в периода на двойно обозначение на цените - крайната нова цена вероятно ще бъде само в евро, което може да предизвика объркване.

Търговците имат опасения, че ще могат да си набавят достъчно евромонети и банкноти, за да могат да връщат ресто. Законопроектът предвижда те да могат да го направят през банките и пощите.

Потребителите се опасяват от връщане на смесено ресто в лева и евро, като това не е изрично забранено в законопроекта към момента, каза Руменова.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
baba_meca
преди 2 седмици
Българите не се притесняват много, а действат- купуват злато, имоти... но не и евра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още