IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задушаващата хватка на лихвите върху световната икономика се разхлабва бавно

Основните централни банки се готвят да намалят разходите по заемите

07:30 | 18.04.24 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалният скок на лихвените проценти отмина, но облекчението за световната икономика явно все още не е достатъчно осезаемо, тъй като централните банкери остават предпазливи пред заплахата от ускоряваща се инфлация.

Това е доминиращата тема през тази година, която преобладава в 23-те основни централни банки, следени от Bloomberg. Всички те, с изключение на три, са готови да намалят разходите по заемите, но изглежда все по-малко вероятно темпът на облекчаване при много от тях да отразява агресивната скорост, с която за първи път започнаха да затягат условията.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Дори ако подновените опасения за инфлацията в САЩ се окажат достатъчно неоснователни, за да може Федералният резерв да започне стабилно намаляване на лихвените проценти, според Bloomberg Economics хватката на паричната политика в света няма да се разхлаби значително в най-скоро бъдеще.

Агрегираният измерител на разходите по заеми в развитите икономики ще се понижи с по-малко от 100 базисни пункта до края на 2024 г. Това е само част от увеличението от 435 базисни пункта, наблюдавано от средата на 2021 г. насам. А забавянето в трансмисията означава, че ще е необходимо повече време, за да се проявят ефектите от облекчаването.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Подобна политика отразява как централните банкери се движат по тънката граница между подпомагането на отслабените икономики и предпазването от възобновяване на растежа на потребителските цени, потенциално утежнено от друг енергиен шок. По-мрачните перспективи пред Фед и сянката на президентските избори в САЩ също няма да помогнат.

Геополитическото напрежение, при което конфликтът между Израел и Иран заплашва да предизвика опасна нова ескалация в Близкия изток, е допълнителна рискова променлива.

"Преждевременното облекчаване може да доведе до нови инфлационни изненади, които дори да наложат по-нататъшно затягане на паричната политика", заяви ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в реч миналия четвъртък. "От друга страна, твърде дългото отлагане може да залее със студена вода икономическата активност", посочи тя.

Политиката може да остане затегната в Южна Африка и Аржентина и още по-сурова в обхванатата от криза Нигерия, докато Япония е готова да продължи излизането си от твърде хлабавите си характеристики. Но за по-голямата част от света циклите на намаляване на лихвените проценти, които са готови или да започнат, или да напреднат, могат да предложат само леко облекчение за потребителите и бизнеса.

Bloomberg споделя и тримесечна прогноза за перспективите пред най-големите централни банки в света, които определят лихвената политика за общо 90% от световната икономика.

Федерален резерв на САЩ

Текущ лихвен процент по федералните фондове (горна граница): 5,5%

Прогноза на Bloomberg Economics за края на 2024 г.: 4,5%

Представителите на Фед ще следят за признаци през второто тримесечие, че инфлацията все още се движи твърдо към целевото равнище от 2%.

След бързото отслабване през миналата година ценовият натиск отново се засили през 2024 г. Това породи опасения относно перспективите за инфлацията и дали данните са просто отклонение - както отдавна предупреждават служителите на Фед - или по-обезпокоителен знак, че напредъкът е спрял.

Неотдавнашните данни за потребителските цени навеждат на мисълта за последното, като през март ключовият показател за базисната инфлация надхвърли очакванията на икономистите за трети пореден месец. Според фючърсните пазари към 11 април инвеститорите залагат, че централната банка на САЩ ще намали лихвите само два пъти през тази година, започвайки от септември.

Всичко зависи от данните през следващите няколко месеца - от момента на първото понижение на лихвения процент до общия им брой през тази година. В момента повечето официални лица очакват две или три намаления на лихвите през 2024 г., но една продължителна пауза в напредъка на инфлацията или неочаквано отслабване на пазара на труда може да промени картината.

Европейска централна банка

Текущ лихвен процент по депозитите: 4%

Прогноза на Bloomberg Economics за края на 2024 г.: 3%

ЕЦБ е напът да намали лихвените проценти на следващото си заседание през юни, след като на пресконференция миналата седмица председателят ѝ Кристин Лагард даде ясен знак в подкрепа на подобен ход. Това би затвърдило статута на еврозоната като първата от големите икономически юрисдикции в света, която ще започне да облекчава лихвите.

Тъй като инвеститорите се съмняват, че Федералният резерв ще намали лихвите скоро, ЕЦБ може да се окаже сама в това начинание. Макар че това би засилило желанието да не последва примера на САЩ, то също така рискува да хвърли светлина върху всяка разлика, която може да се появи в цената на заемите от двете страни на Атлантическия океан.

Инфлационните заплахи, породени от евентуалното отслабване на еврото, което би могло да последва, или от потенциален скок на цената на петрола, все пак биха могли да спънат усилията на ЕЦБ да намали свиването на една вяла икономика.

Японска централна банка

Целеви лихвен процент (горна граница): 0,1%

Прогноза на Bloomberg Economics за края на 2024 г.: 0,5%

Ключовият въпрос за Японската централна банка е колко бързо ще продължи да нормализира политиката си, след като през март се отказа от последния в света отрицателен лихвен процент и прекрати мащабната си програма за облекчаване на паричната политика. Пазарните играчи искат яснота за времето на следващото повишаване на лихвените проценти и за спецификата на начина, по който тя ще намали огромния си баланс. Темпът ще зависи от увереността на централната банка в стабилния път на инфлацията, като новите тримесечни икономически прогнози през април вероятно ще дадат важен сигнал.

Повечето наблюдатели очакват следващото повишение на лихвите до октомври, като много от тях предупреждават за възможно по-ранно движение при слабата йена, която се колебае около 34-годишно дъно. Ако правителството се намеси безуспешно в опит да спре вълната от слабост на валутата, вниманието може бързо да се насочи към гуверньора на централната банка Казуо Уеда, който трябва да помогне. Все пак бързото повишаване на лихвените проценти би било трудно решение, когато икономиката на Страната на изгряващото слънце все още се задъхва.

Последна актуализация: 07:41 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 седмица
До: mvr0306: Съгласен. Някои помним през 90-те в България лихви от по 20-30-40% и бизнесът растеше като бамбук, защото имаше накъде. Днес няма. Това е проблемът на капитализма, че пазарът не е безкраен. Иначе цялата суматоха около лихвите е паническата конвулсия на банките да поддържат статуквото, че те са икономиката. Всъщност, всички беди идват точно от това статукво - каруцата е сложена пред коня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 седмица
*Инфлационните заплахи, породени от евентуалното отслабване на еврото, което би могло да последва, или от потенциален скок на цената на петрола, все пак биха могли да спънат усилията на ЕЦБ да намали свиването на една вяла икономика.* - Тази вяла икономика не е докарана до тущ от високи лихви, за да бъде лекувана с ниски. Безлихвието доуби остатъците от икономиката на Европа, унищожена от малоуммни политики. Сега положението е *цугцванг* - и да свалят и да вдигат лихвите, все баттак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
baba_meca
преди 1 седмица
"Задушаващата хватка на лихвите" ще се смени с "задушаващата хватка на инфлацията" и ние българите много добре знаем какво означава това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
mvr0306
преди 1 седмица
Що за глупости в статията? Лихвите не са високи в абсолютно изражение. Съвсем нормални са, както са били във времето на истинския растеж на капитализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 19
zelka007
преди 1 седмица
редно е туканка да се включи некой башка изучен форумен гуру , и да обясни за галопиращата инфлация и западналият запад , като ни съпостави с проспериращата рассийка и Турция ... успяха ли да укротят инфлацията в белият свет ФЕД и ЕЦБ , а ?! или все още ни предстои "да видим те първа какво ни чака" ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още