IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задушаващата хватка на лихвите върху световната икономика се разхлабва бавно

Основните централни банки се готвят да намалят разходите по заемите

07:30 | 18.04.24 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След като през първото тримесечие на годината бе постигнато общо увеличение от 600 базисни точки, рискът от ново повишение на лихвените проценти в Нигерия намаля. Готовността за действие на тамошната централна банка стабилизира найрата, затвори разликата с курса на паралелния пазар и доведе до завръщането на чуждестранните инвеститори.

От ключово значение за следващите ѝ действия ще бъде въздействието върху инфлацията на неотдавнашното трикратно увеличение на тарифите за електроенергия, което ще засегне милиони жители и предприятия в градските райони, и разговорите за нова минимална работна заплата през май. От октомври насам темпът на инфлация е повече от три пъти по-висок от горната граница на целевия диапазон на централната банка от 6% до 9%.

В момента лихвените проценти в Нигерия са на ниво от 24,75 на сто, а прогнозите сочат допълнителен ръст през тази година до 27,75 на сто.

Корейската централна банка поддържа основен лихвен процент от 3,5%.

Гуверньорът ѝ вече подготви почвата за потенциален обрат в политиката по-късно тази година, след като в петък управителният съвет реши да запази основния лихвен процент за десети пореден път. Никой в управителния съвет не изключва възможността за намаляване на лихвения процент, ако инфлацията се забави до 2,3% през втората половина на годината, като май ще бъде важен месец за банката, защото именно тогава се очаква публикуването на ключови за страната икономически данни.

Централната банка на Австралия сигнализира, че вероятно е приключила 18-месечната кампания за затягане на политиката си, след като повиши разходите по заемите до 12-годишен връх в опит да потисне инфлацията. Повечето икономисти очакват, че следващият ход ще бъде низходящ, като цикълът на облекчаване на лихвите от 4,35% се очаква да започне през втората половина на годината.

Централна банка на Аржентина с текущ основен лихвен процент на ниво 70% вероятно няма да предприеме промяна в рамките на 2024 г. Годишната инфлация при управлението на президента Хавиер Милей достига най-високата си стойност от три десетилетия - 276%.

Миналия месец Швейцарската национална банка изненада инвеститорите, като постигна първото понижение на лихвения процент, наблюдавано досега през този цикъл от една от 10-те най-търгувани валутни юрисдикции в света. Нивото му в момента е 1,5%.

Икономистите очакват леко ускоряване на растежа на потребителските цени през следващите месеци поради постепенното увеличаване на наемите. Но при сегашното равнище на инфлацията от само 1% това едва ли ще представлява голяма тревога.

Най-старата централна банка в света, тази на Швеция, е начертала път към облекчаване на 4-процентовата лихва. Финансовата институция може да обяви понижение на лихвения процент или на 8 май, или на 23 юни, въпреки че рязкото поевтиняване на шведската крона, започнало в средата на март, показва, че валутните движения остават риск за гуверньора Ерик Тедин и неговите колеги.

Всяко по-нататъшно отслабване на кроната, което заплашва да стимулира цените на вноса, би понижило апетита на централните банкери за действие преди очакваното намаление на ЕЦБ през юни. Настоящите прогнози на Риксбанк сочат, че до края на тази година нейният основен лихвен процент може да бъде намален със 75 базисни пункта до 3,25%.

Централната банка на Норвегия ще започне да намалява разходите по заеми от 16-годишен връх от 4,5% през есента, най-вероятно през септември, според последната си прогноза. Основната инфлация се забави миналия месец повече от прогнозираното, което даде знак, че не се налага централните банкери да бавят облекчаването на паричната политика до края на годината.

Резервната банка на Нова Зеландия, чийто лихвен процент в момента възлиза на 5,5 на сто, твърдо е заявила, че няма да предприеме облекчаване на паричната си политика до 2025 г. Финансовата институция иска да е сигурна, че инфлацията, която в момента е 4,7%, ще се върне към целта си от 2%.

Полската централна банка с текуща ставка от 5,75% вероятно ще се въздържи от намаляване на лихвите тази година, тъй като централните банкери очакват инфлацията да се ускори отново, докато правителството възстановява по-високите данъци върху храните и енергията.

Администрацията на министър-председателя Доналд Туск постепенно премахва мерките, наложени от предишния кабинет след инвазията на Русия в Украйна, за да ограничи нарастващите цени. Инфлацията вече е в рамките на целта на централната банка за първи път от три години, след като достигна връх от 18,4% през февруари миналата година.

Чешката централна банка ускорява облекчаването на политиката си тази година. Тя предприе намаления с половин пункт през февруари и март, тъй като инфлацията достигна целта от 2% по-рано от очакваното. Централната банка сигнализира, че ще продължи да намалява разходите по заемите, но по-малко от заложеното в прогнозата си, според която нивото на лихвите в края на годината ще бъде 2,6%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 месец
До: mvr0306: Съгласен. Някои помним през 90-те в България лихви от по 20-30-40% и бизнесът растеше като бамбук, защото имаше накъде. Днес няма. Това е проблемът на капитализма, че пазарът не е безкраен. Иначе цялата суматоха около лихвите е паническата конвулсия на банките да поддържат статуквото, че те са икономиката. Всъщност, всички беди идват точно от това статукво - каруцата е сложена пред коня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 месец
*Инфлационните заплахи, породени от евентуалното отслабване на еврото, което би могло да последва, или от потенциален скок на цената на петрола, все пак биха могли да спънат усилията на ЕЦБ да намали свиването на една вяла икономика.* - Тази вяла икономика не е докарана до тущ от високи лихви, за да бъде лекувана с ниски. Безлихвието доуби остатъците от икономиката на Европа, унищожена от малоуммни политики. Сега положението е *цугцванг* - и да свалят и да вдигат лихвите, все баттак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
baba_meca
преди 1 месец
"Задушаващата хватка на лихвите" ще се смени с "задушаващата хватка на инфлацията" и ние българите много добре знаем какво означава това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
mvr0306
преди 1 месец
Що за глупости в статията? Лихвите не са високи в абсолютно изражение. Съвсем нормални са, както са били във времето на истинския растеж на капитализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 19
zelka007
преди 1 месец
редно е туканка да се включи некой башка изучен форумен гуру , и да обясни за галопиращата инфлация и западналият запад , като ни съпостави с проспериращата рассийка и Турция ... успяха ли да укротят инфлацията в белият свет ФЕД и ЕЦБ , а ?! или все още ни предстои "да видим те първа какво ни чака" ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още