IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задушаващата хватка на лихвите върху световната икономика се разхлабва бавно

Основните централни банки се готвят да намалят разходите по заемите

07:30 | 18.04.24 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Английска централна банка

Текущ банков лихвен процент: 5,25%

Прогноза на Bloomberg Economics за края на 2024 г.: 4%

До решението през юни увереност за намаляване на лихвите на Английската централна банка може да дадат данните, които вероятно ще покажат, че общата инфлация е спаднала под целевото равнище от 2%.

Гуверньорът Андрю Бейли е предпазлив по отношение на точния момент на намалението, но наскоро заяви, че Обединеното кралство е "напът" към намаляване на лихвите след промяна на тона от страна на определящите лихвите представители на централната банка. Макар че следващото заседание през май, което включва нов кръг от прогнози, се смята за твърде скорошно за обрат, Комисията по парична политика би могла да използва решението, за да сигнализира, че предстои неминуема промяна.

Канадска централна банка

Текущ лихвен процент по овърнайт заеми: 5%

Прогноза на Bloomberg Economics за края на 2024 г.: 4%

Управителният съвет на Централната банка на Канада активно обсъжда кога може да започне да понижава референтната стойност от 5%, след като получи по-добри от очакваното резултати за инфлацията в началото на годината. Все пак икономическият растеж се движи нагоре и централните банкери заявиха, че трябва да видят повече доказателства, за да са сигурни, че ценовият натиск устойчиво се връща към целевата стойност от 2%.

На пресконференция след решението от април управителят на финансовата институция Тиф Маклем заяви пред репортери, че намаляването през юни е "в рамките на възможностите". Икономистите очакват, че на тази среща управляващите ще облекчат паричната политика, а инфлационните данни, предшестващи решението, са ключови ориентири при определянето на това колко по-рано централната банка ще се окаже пред Фед.

Китайска централна банка

Текущ едногодишен средносрочен лихвен процент по заеми: 2,5%

Прогноза на Bloomberg Economics за края на 2024 г.: 2,2%

Според обещаващите ранни данни растежът на Китай през първото тримесечие може да надмине прогнозите. Очаква се обаче централната банка на Поднебесната империя да се придържа към курса си на облекчаване предвид слабата инфлация, потъващия пазар на имоти и сравнително амбициозната цел за растеж на БВП от около 5% за тази година.

Притесненията за отслабването на валутата натежават в Пекин, ограничавайки шансовете за смели намаления на основните лихвени проценти преди евентуалното решение на Фед за облекчаване. Намаляването на задължителните банкови резерви вероятно ще бъде първо, посочват експертите.

Смята се, че е вероятно Китайската централна банка да увеличи кредитирането на банките, за да подкрепи жилищните и инфраструктурните проекти. Макар че вълнението за нови парични инструменти нараства, подобни нововъведения изглеждат все още далеч.

Индийска централна банка

Текущ лихвен процент: 6,5%

Прогноза на Bloomberg Economics за края на 2024 г.: 5,75%

Централната банка на Индия запази референтния лихвен процент непроменен на ниво от 6,5% за седми пореден път през април, а гуверньорът Шактиканта Дас попари надеждите за ранно понижение.

"Изпитваме удовлетворение от постигнатия напредък в областта на дефлацията, но задачата все още не е изпълнена", заяви той пред журналисти, като обеща да запази непоколебимия си фокус върху понижаването на инфлацията близо до целевите 4%. През март инфлацията се понижи за трети пореден месец, но все още е на почти един процентен пункт от таргетираната стойност. Поддържането на по-ниска инфлация е от решаващо значение за министър-председателя Нарендра Моди, който се стреми към спечелването на трети мандат на изборите през следващата седмица.

Междувременно прогнозите за високи температури през април, май и юни, които могат да навредят на реколтата и да повишат цените на храните, също усложниха задачата на централната банка за управление на инфлацията.

Централна банка на Бразилия

Текущ целеви лихвен процент: 10,75%

Прогноза на Bloomberg Economics за края на 2024 г.: 9%

Бразилската централна банка сигнализира за още едно намаление на лихвения процент с 50 базисни пункта при следващото си заседание през май и отвори вратата за по-малки намаления след това. Централните банкери, ръководени от Роберто Кампос Нето, заявиха, че повишената несигурност ги е принудила да променят предварителните насоки, които преди това показваха път на облекчаване за две заседания напред.

Въпреки че през март годишната инфлация се забави повече от очакваното, разходите за услуги остават високи, което поражда опасения за натиск от страна на свития пазар на труда. Отслабващата икономическа активност подтикна правителството на президента Луис Инасиу Лула да Силва да увеличи разходите, което вероятно ще доведе до по-постепенно забавяне на потребителските цени в посока към целта.

Руска централна банка

Текущ основен лихвен процент: 16%

Прогноза на Bloomberg Economics за края на 2024 г.: 13%

След като задържа основния си лихвен процент на 16 на сто през цялото първо тримесечие, руската централна банка сигнализира за "дълъг период" на строга парична политика през тази година, като подчерта несигурността на икономиката на фона на продължаващата висока инфлация и влошаването на външната търговия поради санкциите заради войната в Украйна.

Встъпването в длъжност на Владимир Путин през май за пети президентски мандат може да бъде последвано от правителствени сътресения, които биха могли да окажат влияние върху политиката, докато страната продължава да има големи военни разходи, включително за отбранително производство.

Южноафриканска резервна банка

Текущ среден лихвен процент: 8,25%

Прогноза на Bloomberg Economics за края на 2024 г.: 8,25%

Южноафриканската централна банка ще запази основния си лихвен процент на 15-годишен връх през това тримесечие, докато рисковете за инфлационните перспективи остават заради по-високите цени на петрола, сушата и възвръщащия се долар, дори и при преобладаваща несигурност покрай предстоящите на 29 май избори, които могат да променят политическия пейзаж.

Проучванията на общественото мнение показват, че управляващият Африкански национален конгрес може да загуби мнозинството си за първи път от идването си на власт през 1994 г.

Още ключови финансови институции

Мексиканската централна банка, известна като Banxico, обеща, че всяко по-нататъшно намаляване на лихвените проценти след първоначалното им понижение през март ще бъде постепенно. Втората по големина икономика в Латинска Америка се характеризира със силно вътрешно търсене и ускорена базисна инфлация, което накара някои централни банкери да се притесняват.

В момента основният лихвен процент на мексиканската централна банка е 11 на сто.

Индонезийската централна банка пък е заложила лихвен процент от 6 на сто, като прогнозаза на Bloomberg Economics за края на 2024 г. сочи намаление до 5,25 на сто. Слабостта на рупията ще бъде на първо място в полезрението на банката през това тримесечие, тъй като новото правителство носи със себе си нови фискални рискове, които предизвикаха силен отлив на облигации. Подписаното от новоизбрания президент Прабово Субианто предизборно обещание за безплатен обяд за 80 млн. деца в училище се очаква да струва около 2% от БВП и предизвика предупреждения от страна на кредитните рейтингови агенции.

Турската централна банка поддържа лихвените проценти до цели 50%, а очакванията са те да се понижат едва до 45% до края на тази година. Разбира се, това зависи от изключително ускорената инфлация в южната ни съседка. Според прогнозите тя ще започне да се забавя от юни, след като през следващите месеци достигне връх от над 70%.

Централните банкери вече заявиха, че лихвените проценти могат да бъдат допълнително затегнати, ако перспективите за повишаването на потребителските цени се влошат. Централната банка вероятно ще се съсредоточи върху странични мерки за охлаждане на търсенето и ограничаване на кредитния растеж, като същевременно ще се опита да насърчи спестяванията в турски лири през този период. Рисковете за инфлационните перспективи включват всяко потенциално междинно увеличение на минималната работна заплата и централната банка призова правителството да се въздържа от подобна стъпка.

Последна актуализация: 07:41 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 месец
До: mvr0306: Съгласен. Някои помним през 90-те в България лихви от по 20-30-40% и бизнесът растеше като бамбук, защото имаше накъде. Днес няма. Това е проблемът на капитализма, че пазарът не е безкраен. Иначе цялата суматоха около лихвите е паническата конвулсия на банките да поддържат статуквото, че те са икономиката. Всъщност, всички беди идват точно от това статукво - каруцата е сложена пред коня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 месец
*Инфлационните заплахи, породени от евентуалното отслабване на еврото, което би могло да последва, или от потенциален скок на цената на петрола, все пак биха могли да спънат усилията на ЕЦБ да намали свиването на една вяла икономика.* - Тази вяла икономика не е докарана до тущ от високи лихви, за да бъде лекувана с ниски. Безлихвието доуби остатъците от икономиката на Европа, унищожена от малоуммни политики. Сега положението е *цугцванг* - и да свалят и да вдигат лихвите, все баттак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
baba_meca
преди 1 месец
"Задушаващата хватка на лихвите" ще се смени с "задушаващата хватка на инфлацията" и ние българите много добре знаем какво означава това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
mvr0306
преди 1 месец
Що за глупости в статията? Лихвите не са високи в абсолютно изражение. Съвсем нормални са, както са били във времето на истинския растеж на капитализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 19
zelka007
преди 1 месец
редно е туканка да се включи некой башка изучен форумен гуру , и да обясни за галопиращата инфлация и западналият запад , като ни съпостави с проспериращата рассийка и Турция ... успяха ли да укротят инфлацията в белият свет ФЕД и ЕЦБ , а ?! или все още ни предстои "да видим те първа какво ни чака" ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още