IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank и Morgan Stanley вече очакват само 3 намаления на лихвите на ЕЦБ тази година

Някои от експертите очакваха пет съкращения на лихвите през 2024 г.

12:58 | 16.04.24 г. 1
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Deutsche Bank и Morgan Stanley намалиха очакванията си за понижаването на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Сега анализаторите прогнозират само три такива хода през 2024 г., предава Bloomberg.

„Актуализираме прогнозите си към по-постепенен и несигурен цикъл на облекчаване на паричната политика на ЕЦБ“, посочват икономистите на Deutsche Bank, ръководени от Марк Уол. По-рано те очакваха пет намаления с по четвърт пункт през тази година.

Анализаторите от Morgan Stanley също промениха прогнозата си, въпреки че по-рано очакваха четири намаления на лихвите в еврозоната до края на годината.

„Смятаме, че ще видим подобни действия от Фед и ЕЦБ, особено през първата част от съответните им цикли на съкращаване“, посочват експертите на инвестиционната банка.

Във вторник Оли Рен, член на Управителния съвет на ЕЦБ, заяви, че забавяващата се инфлация открехва вратата към намаляване на лихвените проценти това лято. Той обаче смята, че геополитиката все още може да повлияе на подобни планове и да ги провали.

Ако бъде повишена увереността, че инфлацията във валутния съюз се доближава до целта от 2%, разходите по заемите могат да бъдат намалени на заседанието през юни, посочи Рен пред журналисти в Хелзинки.

Подобна стъпка обаче зависи и от това дали ситуацията в Украйна и Близкия изток няма да се влоши. „Това предполага, че няма да има повече неуспехи - например в геополитическата ситуация, а оттам и в цените на енергията“, каза финландският служител.

Миналата седмица Европейската централна банка остави лихвата си по депозитите на рекордно високите 4% за пето поредно заседание, като същевременно сигнализира, че охлаждането на инфлацията скоро ще ѝ позволи да започне с облекченията.

Литовският колега на Рен, Гедиминас Шимкус, заяви в понеделник, че са възможни повече от три намаления тази година, въпреки че някои от членовете на финансовата институция са доста по-предпазливи в прогнозите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
earth1225
преди 1 седмица
Какви три намаления.Тя годината преполови....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още