IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки в Русия са платили 800 млн. евро данъци на Кремъл миналата година

Повече от половината от данъчните плащания на кредиторите са от австрийската RBI, която има най-голямото присъствие в страната

10:44 | 29.04.24 г. 9
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Най-големите западни банки, които продължават да работят в Русия, са платили на Кремъл данъци за повече от 800 млн. евро през миналата година. Това представлява четирикратно увеличение спрямо предвоенните нива въпреки обещанията да минимизират експозицията си към Русия след пълномащабното нахлуване в Украйна.

Седемте най-големи европейски банки според размера на активите, които осъществяват дейност в Русия — Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo и OTP, отчитат обща печалба от бизнеса си в Русия над 3 млрд. евро през 2023 г., пише FT.

Тази печалба е три пъти повече в сравнение с 2021 г. и е частично генерирана от средства, които банките не могат да изтеглят от страната, допълва медията.

Заради скока в рентабилността европейските банки са платили данъци за около 800 млн. евро спрямо 200 млн. евро през 2021 г., показва анализ на FT.

Подкрепа за бюджетните приходи на Кремъл

Данъците, платени от европейските банки, се равняват на около 0,4 на сто от всички очаквани неенергийни бюджетни приходи на Русия за 2024 г. Те са пример за това как чуждестранните компании, останали в страната след началото на войната в Украйна, помагат на Кремъл да поддържа финансова стабилност въпреки западните санкции.

Чуждестранните кредитори се възползват не само от по-високите лихви, но и от международните санкции срещу руските банки. Мерките лишиха руските им конкуренти от достъп до международни платежни системи и увеличиха привлекателността на западните банки за клиентите в Русия.

Повече от половината от данъчните плащания на европейските банки са от австрийската Raiffeisen Bank International, която има най-голямото присъствие в Русия от чуждестранните кредитори. Руските печалби на RBI се увеличават повече от три пъти до 1,8 млрд. евро между 2021 г. и 2023 г., което представлява половината от общата печалба на австрийската група в сравнение с около една трета преди войната.

От Raiffeisen са платили и 47 млн. евро допълнително като извънредна такса, която Кремъл наложи на някои компании през миналата година.

Свиването на дейността в Русия - мисия невъзможна

След началото на войната в Украйна от банката многократно изразяваха намерения за намаляване и поетапен отказ от дейността си в Русия. Кредиторът непрекъснато е критикуван от Европейската централна банка и Министерството на финансите на САЩ, че все още не е завършил изтеглянето си от Русия.

Въпреки че RBI положи известни усилия да намали експозицията си към Русия – като например 56-процентното намаление на кредитния портфейл от началото на 2022 г., някои данни сочат всъщност обратното, че бизнесът се разширява. Последните обяви за работа от RBI в Русия предполагат амбициозни планове за многократно разширяване на активната клиентска база, пише FT.

Deutsche Bank, унгарската OTP и Commerzbank значително намалиха присъствието си на руския пазар, което и без това беше по-малко в сравнение с RBI. Intesa е най-близо до излизане от страната, но все още не е продала руския си бизнес. От Unicredit са отказали коментар пред медиата.

Въпреки закриването на корпоративния си бизнес и банкирането си на дребно Citigroup, четвъртият по големина кредитор в САЩ, е спечелил 149 млн. долара и е платил 53 млн. долара в Русия през 2023 г. Банката е четвъртият по големина данъкоплатец сред западните банки в Русия, посочва Киевското училище по икономика. Изчисленията са направени въз основа на данни на Руската централна банка.

Друг американски гигант, JPMorgan, е спечелил 35 млн. долара и е платил данъци за 6,8 млн. долара, според изследователската институция.

JPMorgan, някога основен контрактор на руски банки за откриване на кореспондентски сметки в щатски долари, се опитва да напусне руския пазар от 2022 г. Сега банката е блокирана и е изправена пред съдебен иск за милиони долари от бившия си партньор в Русия VTB.

Данните за американските банки не са включени в общата сума от 800 млн. евро, тъй като те не отчитат сравними руски резултати за груповите сметки, използвани за изчисленията на FT.

Мост към Swift

Западните кредитори се облагодетелстват от налагането на санкции на по-голямата част от руския финансов сектор, който няма достъп до международната система за междубанкови плащания Swift. Това превърна международните банки във финансов спасителен пояс между Москва и Запада.

Тези фактори допринасят за нетния приход от такси и комисиони на RBI в Русия, който се увеличава трикратно от 420 млн. евро през 2021 г. до 1,2 млрд. евро през 2023 г.

„Не е само в интерес на RBI да остане в Русия. [Руската централна банка] ще направи всичко възможно, за да не ги пусне, защото има малко несанкционирани банки, чрез които Русия може да получава и изпраща Swift плащания“, казва високопоставен руски представител от банковия сектор.

Централната банка не е отговорила на исканията на медиата за коментар.

Според изпълнителната власт руските и чуждестранните контрагенти сега често извършват трансгранични плащания в рубли. Руската валута също минава през сметки в RBI и подобни банки „за намаляване на риска от санкции“ и „ускоряване на процеса“, според източника на медията.

Ръстът на лихвите облагодетелства печалбите, които остават в Русия

Общите данни за приходите, печалбата и данъците на международните банки, които работят в Русия, спадат от 2022 г. насам, но остават много по-високи от резултатите отпреди войната, отбелязва още медиата. Кредиторите също се възползват от повишаването на лихвените проценти. Основната лихва на Руската централна банка сега е 16%, почти два пъти по-висока, отколкото преди войната.

Увеличението на лихвените проценти помага на кредиторите да спечелят големи приходи от своите заеми с плаваща лихва и да натрупат допълнителен доход от средства, задържани в руски депозитни сметки.

Банките нямат достъп до парите, спечелени в Русия, поради регулаторни ограничения, наложени през 2022 г. Мерките забраняват изплащането на дивиденти от руски дъщерни дружества към бизнеси от недружелюбни към Москва западни страни.

„Не можем да направим нищо с руските депозити, освен да ги държим в централната банка. Така че с нарастването на лихвите се повишиха и печалбите ни“, казва висш изпълнителен директор в европейска банка с руско дъщерно дружество, пожелал анонимност.

Около 20% от данъчните плащания към руския бюджет през 2023 г., направени от OTP, се формират от данъци върху дивидентите, казват от банката. Голяма част от средствата ѝ остават блокирани в депозитни сметки в Русия.

Заключените пари представляват значителна пречка за напускане на Русия. От началото на 2022 г. банките също трябва да получат лично разрешение от руския президент Владимир Путин за продажбата на дейността си в страната. Само 7 западни банки от 45, включени в списъка на кредиторите, които трябва да получат президентско одобрение за напускане на руския пазар, са получили такова разрешение, включително Mercedes-Benz Bank и Intesa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 седмици
До: cmule нали, само за вашата трупа на бедни, празноглави копейки не се отнася, хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
cmule
преди 2 седмици
До: khao, пиич, това с мисленето се отнася и за тебе, даже в още по-голяма степен :):)**
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
wart
преди 2 седмици
Тези банки печелят милиарди излиза ,че не трябва да плащат данъци къде го има да печелят но да не не плащат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 2 седмици
До: cmule тошо, а не гошо :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
cmule
преди 2 седмици
До: гоше, мисленето като не ти се получава, не го показвай поне пред другите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 6
Tikva007
преди 2 седмици
До: Jorkata: Европейската я гушна и вече е изкуствен торр за американската. За американската - докато стигне торрта. Не говори много добре за теб, че с такива занимания си запълваш ежедневието, но аз не ти вярвам напълно - повече приличаш на тези, които си осмислят живота в ежедневно чакане на *** на руската икономика и изчезването на Русия, та затова и ти се е проточило чакането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 21
Jorkata
преди 2 седмици
До: Tikva007 - а кога да чакаме европейската и щатската икономики да гушнат букета, другарю? вече над 100 години държат, а аз всеки ден чакам прогнилия западен модел да се срути, *** той не ще и не ще...? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 13
Tikva007
преди 2 седмици
Само маллоуммни и психодефектни гномове могат да се радват на щетите за руската икономика, когато европейската гушшва киттката. Някои помним, какви колосални усилия и от политици и ръководители от двете страни костваха изграждането на тези жизнено важни за Европа икономически връзки с Русия през първата декада на 21 век и какъв видим и осезаем разцвет на икономиките донесоха те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 14
Tikva007
преди 2 седмици
*Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo и OTP, отчитат обща печалба от бизнеса си в Русия над 3 млрд. евро през 2023 г.* - Това, което никой от медиите на управляващите в ЕС няма да напише е, какви са загубите и пропуснатите ползи на хилядите европейски компании и фирми, които бяха принудени от безполовата управляваща клика в ЕС да зарежат бизнеса си в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още