IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ING обяви обратно изкупуване на акции за 2,5 млрд. евро

Печалбата на най-голямата нидерландска банка е намаляла леко през първото тримесечие, но надмина очакванията на анализаторите

09:49 | 02.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

ING Groep обяви ново обратно изкупуване на акции, след като отчете печалба над очакванията за първото тримесечие, пише Bloomberg.

Най-голямата нидерландска банка ще изкупи отново акции на стойност 2,5 млрд. евро, става ясно от съобщението ѝ.

Нетната печалба на банката е намаляла с 0,8% до 1,58 млрд. евро през първите три месеца на годината, но е над очакванията на анализаторите за 1,45 млрд. евро. Приходите от такси са се повишили с 11% за периода.

Новото обратно изкупуване „е част от нашия план за връщане на пари на акционерите ни“, коментира главният финансов директор Танате Путракул в интервю за Bloomberg TV. Той потвърди плана на банката да продължи да изплаща пари на акционерите в усилията си да понижи коефициента си на капиталова адекватност, наложен от регулаторите.

ING се ангажира да намали съотношението си за капитал от първи ред (Tier 1 ratio) до около 12,5% до 2025 г. Този показател беше на ниво от 14,8% в края на март и това е позволило на банката да направи плащания към инвеститорите.

ING продължава да прави едни от най-големите плащания към акционери в европейската банкова индустрия, след като върна 6,4 млрд. евро към тях чрез изкупуване на акции и дивиденти миналата година.

Подобно на много кредитори ING се радва на по-високи печалби през по-голямата част от последните две години благодарение на по-високите лихвени проценти. Те позволиха на банките да постигнат по-високи печалби, определяйки по-високи лихви по заемите, без да плащат твърде много за депозити.

Но тези стимули може скоро да отслабнат, тъй като се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне да намалява лихвите през юни и ING търси начини да намали зависимостта си от приходите от кредитиране.

В рамките на тези усилия главният изпълнителен директор Стивен ван Райсвайк търси начини да повиши приходите от такси чрез разширяване на подразделението за управление на богатство.

Генерираните приходи от такси през първото тримесечие бяха „изключително силни“, заяви Путракул.

Нетните приходи от лихви или разликата между сумата, която печели банката от заеми, и сумата, която плаща за депозити, са достигнали 3,83 млрд. евро през първото тримесечие. Това е спад с 1,3% спрямо предходния тримесечен период.

Путракул коментира, че е оптимист за нетните приходи от лихви на банката. Тя „може да работи доста рентабилно“ дори при значително по-ниски лихвени проценти, смята главният финансов директор.

ING потвърди в четвъртък предупреждението, че общата ѝ печалба тази година ще бъде малко под нивото през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още