IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Радев: Няма непосредствен проблем, но има потенциален риск с ипотечното кредитиране

В предприетите мерки към момента няма определени задължителни нива, но могат да се определят, ако се наложи, посочи управителят на БНБ

13:14 | 23.05.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Не виждаме непосредствен проблем, но виждаме потенциален риск, свързан с ипотечното кредитиране, заяви управителят на БНБ Димитър Радев пред БТА, след като централната банка обяви в началото на седмицата, че задължава търговските банки и клоновете, извършващи дейност в страната, да следят за минимум шест показателя при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни имоти.

Показателите включват съблюдаване на съотношения между размера на кредита и стойността на обезпечението при отпускане, съотношение между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на кредита, обезпечен с жилищен недвижим имот, и месечния доход на кредитополучателя при отпускане, максималния срок по договора за кредит.

Гуверньорът на БНБ е категоричен, че „в масовия случай и в краткосрочен план кредитополучателите няма да бъдат сериозно засегнати от промените“.

Той напомни, че БНБ за първи път прилага подобен подход по отношение на ипотечното кредитиране и преминава от режим на статистическо наблюдение към режим на надзорно наблюдение и отчетност със съответни задължителни изисквания за банките по отношение на изчисляването на минимален набор от показатели и методика за тяхното прилагане.

По думите му в предприетите мерки към момента няма определени задължителни нива, но такива могат да се определят, ако се наложи.

„Целта на предприетите мерки е да формализираме оценката на риска и да подготвим банковия сектор за адекватна реакция, ако този риск започне да се материализира“, коментира Димитър Радев.

Според него се създава необходимата формална рамка, като банковият регулатор ще разполага с механизми да реагира, ако се наложи. „Подобен подход е напълно в духа на доктрината на БНБ да подготвя сектора за работа при неблагоприятни развития на кредитния пазар, дори вероятността от подобни развития да изглежда минимална в момента“, обясни Радев.

Що се отнася до банките, той напомни, че централната банка е „в активна комуникация през последната година по тази тема“ с тях. „Техните действия и техните показатели са свидетелство за адекватна реакция. Убеден съм, че тя ще бъде такава и по отношение на коментираното решение на БНБ, с което се поставя надзорен акцент върху ипотечното кредитиране“, заяви управителят на БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 2
MarkoVanBasten
преди 3 седмици
До: RepomanАко лихвите останат на ниско ниво и се вдигнат след влизане в еврозоната ще има много хора да се питат за какво беше цялата работа. Та по тази причина ще ги вдигнат още от сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 24
Repoman
преди 3 седмици
Не затягайте много кредитирането, нека лихвите да си останат на ниско и символично ниво, за да може хората да се сдобиват със свои жилища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 6
Naemate1
преди 3 седмици
Пук пук ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още