IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви реформи планира щатската Комисия по ценните книжа?

Промените застрашават целия бизнес модел на онлайн брокери като Robinhood или E*Trade

12:35 | 09.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на органа. Снимка: Bloomberg LP</p>

Централата на органа. Снимка: Bloomberg LP

След борсовата мания около меме акциите ръководителят на Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) представи план за реформа, насочена към дребните акционери. Целта е да се гарантира, че тези инвеститори получават най-добрата цена за сделките си с акции с онлайн брокери.

Планът, който ръководителят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) Гари Генслър вече публикува, предвижда дружествата за търговия да се конкурират пряко помежду си, когато получават поръчки от дребни акционери. По този начин ще се засилва конкуренцията.

Генслър е загрижен най-вече за таксите, които онлайн брокерите като TD Ameritrade, Robinhood или E*Trade получават от посредниците за препращане на поръчките към тях. Комисията по ценни книжа и фондови борси твърди, че тези такси „Payment for Order Flow" (PFOF, плащане за поток от поръчки) увеличават разходите на инвеститорите за онлайн брокерите. Новите правила на SEC вече ще изискват от брокерите да предоставят прозрачност за това какви такси събират и как се обработват търговските поръчки в полза на инвеститорите.

Това ще бъде най-мащабната реформа на правилата на фондовия пазар в САЩ от повече от десетилетие. Официално предложение се очаква през есента. Таксите бяха подложени на проверка през 2021 г., когато много инвеститори на дребно купиха огромни количества меме акции, като на GameStop или AMC. Много инвеститори използваха за целта брокери без комисиони като приложението Robinhood.

Акциите на Robinhood се сриват от вторник, след като Wall Street Journal съобщи за плановете на SEC. За Robinhood и други онлайн брокери като E*Trade тази реформа ще премахне основния им източник на приходи. Промените могат да разклатят и бизнес модела на големите търговски къщи. За тях досега е било по-изгодно да обработват поръчките на дребните инвеститори чрез вътрешните си платформи за търговия, а не чрез фондовата борса, тъй като там те се конкурират с други брокери или институционални инвеститори.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още