IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Параметрите на проектобюджета са притеснителни

Какви да са приходите и разходите в Бюджет 2023, за да се свие дефицитът, коментират Любомир Дацов и Лъчезар Богданов

11:36 | 25.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Параметрите на проектобюджета, особено в частта с дефицита, така както е заложен за следващите три години са много притеснителни. За това са единодушни експертите Любомир Дацов и Лъчезар Богданов, които коментираха по БНТ изготвената рамка от Министерството на финансите с приходна и разходна част на най-важния финансов закон на държавата. Днес се провежда първо извънредно заседание на 48-ия парламент, на което депутатите  изслушват служебния министър на финансите Росица Велкова за състоянието на приходната и разходната част на бюджета и проектобюджета на служебното правителство за следващата година. Според направеното предложение за финансова рамка се предвижда 6,6% дефицит и около 16 милиарда лева дълг.

И двамата експерти смятат, че много трудно ще бъдат осигурени параметрите на бюджета с кредитите, които са необходими. Според тях във вида, в който е разчетен, бюджетът не може да мине в парламента.

"Когато си в криза, може малко да си на дефицит, защото са трудни времена и не искаш всичко да блокира. В този период правиш дефицит, по какъв начин българската държава би обяснила на целия външен свят и на своите граждани и на своя бизнес, че следващите три години ще прави по 11 милиарда дефицит, без да се задава някакви сериозна криза за следващата година. Трябва да има война у нас, да почнат да летят ракети над главите ни, за да кажеш, че ще правиш такъв дефицит следващата година“, заяви Лъчезар Богданов.

Икономистът съветва да се предприемат стъпки по отношение на приходите и разходите, които да свият дефицита.

"Говорим за доходи и за други неща, от гледна точка на икономика основата е дефицитът, за стабилността на публичните финанси", посочи и Любомир Дацов.

По думите на финансиста "няма нищо страшно", ако влезем в 2023 г. без бюджет. „Няма страшно да се влезе без бюджет, даже е по-добре да не рискуваме с бюджета по този начин. Политиците не трябва да раздават пари, защото се превърнаха в хора от някоя будка. Политиците трябва само да задават посоката“, обясни той.

По думите му е обезпокоителен фактът, че политиците не обсъждат по-задълбочено бюджетния дефицит, а дори го приемат толкова спокойно. „Бюджетът е основен играч в макроикономическите уравнения и това че никой не обсъжда нещо толкова важно като дефицита и той се приема толкова спокойно, говори, че нещо е дълбоко сгрешено в общуването и размишленията на тези хора“, отбеляза още Дацов.

Той уточни, че преди да говорим за доходи, от гледна точка на икономиката фокусът трябва да е преди всичко върху дефицита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 1 година
Прилаганият създаващ щети метод за работа на Министерството на финансите причинява сегашните инфлация и щети. Чрез употреба на неразвита структура на държавния бюджет, Министерството на финансите прикрива увеличени разходи и намалени приходи за бюджета. Държавната финансова грешка сътворява бюджетен дефицит.Централната банка не е компетентна за прекратяване на сегашната инфлация.Заради финансовата неправилност правителството има сегашните дългове. Премиерът е с подсигурен политически про ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още