fallback

Н. Стоянов: Ако през май се реши, че влизаме в еврозоната, от 1 юни цените ще са в евро и в лева

Решението за предоставяне на ваучери за транспорт остави много въпросителни, посочи министърът на икономиката и индустрията

10:26 | 18.01.23 г. 6

България вече получи разрешение да започне да сече евромонети през декември. Окончателното решение дали ще влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г. ще се вземе през май, когато ще излезе последният доклад за страната ни от Европейската комисия. Когато се знае със сигурност дали влизаме, още от 1 юни цените навсякъде ще са в евро и в лева. Това съобщи по Нова ТВ министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Той припомни, че през август, когато застъпи служебното правителство, цената на дизела е била над 3,50 лева за литър, а сега е под 3 лева. Той е категоричен, че спадът на цената в нашата страна е най-голям в ЕС и в момента цените остават най-ниски.

Данни за цени на горива

Министърът е на мнение, че рафинерията „Лукойл“ не трябва да спира износа, защото петролните продукти, които произвежда, няма къде да се съхраняват в България. Прогнозата му е, че цените на горивата може „да вървят още надолу, но са постигнати много добри цени в тази ситуация“ и те ще се задържат с още малко намаление.

Стоянов обясни, че според прие

тите наскоро промени от депутатите при форсмажорна ситуация консултативен съвет ще може да определи нов директор на „Лукойл“, който да поеме оперативния контрол, като допусна, че може да е експерт от чужбина.

Що се отнася до инфлацията, Никола Стоянов смята, че след спада на горивата „цените се поукротиха“. По думите му ресорното министерство очаква до май инфлацията да е едноцифрен процент.

Решението на депутатите за предоставяне на ваучери за гориво и транспорт на всеки български гражданин с месечен доход под 3400 лв. е оставило много въпросителни след себе си, твърди министърът. Той обаче подчерта, че ръководеното от него министерство работи по детайлите на наредбата.

Според него вероятно ще се наложи сметките за сумата на ваучерите да се смятат всеки месец.

Стоянов обясни, че Министерството на финансите тепърва трябва да направи калкулации дали има наличен ресурс за подобна мярка. По думите му, ако се окаже, че пари в хазната няма, трябва да се намали стойността на ваучерите или да се свали прагът на доходите.

Министърът увери, че разходите за ваучери ще са драстично по-големи от тези, които бяха направени за отстъпката от 25 ст. на литър гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:27 | 18.01.23 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още