IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манфред Щамер: Забавянето на БВП на България може да се смекчи с повече фискални разходи

Дългът е относително нисък в сравнение с други държави, коментира главният анализатор на Allianz Trade

22:10 | 12.01.23 г. 1

Средногодишната инфлация в България през 2023 г. ще бъде около 10%, а растежът на икономиката – малко под 1%. Това предвижда последната икономическа прогноза на Allianz Trade, разказа Манфред Щамер, главен анализатор на Allianz Trade, в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria.

Прогнозата е от края на 2022 г. и е базирана на развитието на брутния вътрешен продукт през първите три тримесечия на миналата година. Базира се и на низходящите тенденции, които наблюдаваме през последното тримесечие на 2022 г., когато имаше спад на износа, на потребителските разходи и на инвестициите.

„Изготвихме прогнозата и в контекста на глобалните перспективи и тези за Европа, където очакваме рязко забавяне и по-малко търсене на български стоки и услуги“, обясни събеседникът.

По думите на Щамер държавният дълг в България е положителен фактор и е относително нисък в сравнение с други държави.

„От тази гледна точка не виждаме особени проблеми. Правителството може да смекчи забавянето чрез повече фискални разходи, но властите трябва да бъдат предпазливи и да не действат прекалено агресивно“, предупреди анализаторът.

По темата за приемането на България в еврозоната експертът посочи, че страната ни има около година и половина напълно да отговори на критериите и така влизането на страната в еврозоната ще е реалистично през 2025 година. 

„Ако гледаме макроикономическите данни, България е готова да влезе в еврозоната. Общите индикатори са дори по-добри от тези на Хърватия. За меките критерии Европейската комисия все още има опасения. Те са свързани с независимостта на централната банка на България. Там има критерии, които все още не отговарят на изискванията на Европейската комисия. България има около година и половина да подобри тези критерии и така влизането на страната в еврозоната ще е реалистично през 2025 година”, посочи събеседникът.

Според Щамер Чехия, Словакия и балтийските страни ще изпаднат в рецесия през 2023 година, защото зависят още повече от износа, отколкото България.

Енергийната криза, инфлацията и нарастващите лихвени проценти са основна причина за забавяне на растежа в региона на Централна и Източна Европа през 2023 година. Те свиват потребителските разходи и имат негативен ефект върху инвестициите, коментира събеседникът.

Щамер прогнозира, че Европейската централна банка ще повишава лихвите до средата на тази година, след това ще изчака няколко месеца и първото понижение на лихвите може да се случи към края на 2023 година.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Р?мператоръ
преди 1 година
Тоест ДЪРЖАВАТА ДА ХАРЧИ повече, както обичайно - правейки го неразумно и за глyпости, за да напомпа някакъв фалшив БВП? Това изказване показва само какви пишман икономисти съсипват уж "цивилизования" свят и защо държавните разходи са над 50% в ЕС и около 35% в Русия, дето ВОЮВА...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още