IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Малко вероятно е да влезем в еврозоната през 2024 г.

Без редовен бюджет и правителство България не е готова за еврозоната и Шенген, коментира финансистът

11:02 | 13.01.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Малко вероятно е България да покрие критериите за влизане в еврозоната през 2024 г. с двуцифрена инфлация, макар че през последните месеци служебното правителство успя да свие дефицита. Освен това на България ѝ трябва редовно правителство, коментира пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков. Той изтъкна, че по-добрата алтернатива е да има редовен кабинет.

„Трябва редовно правителство и за новия бюджет, за еврозоната, за Шенген, за Плана за възстановяване и устойчивост“, посочи Дянков. Според него трудно ще караме с удължителния бюджет от миналата година. Финансистът критикува намаляването на ДДС ставките като „много необосновани и необмислени популистки ходове“.

Дянков смята, че едноцифрена инфлация ще има чак към края на тази година.

„Все още не сме готови за по-ниска инфлация, така че може би някъде през есента. Миналата година беше на повишаване на цените на енергийните продукти, транспорта и храните. Там по-скоро тенденциите са за намаляване на инфлацията“, отбеляза още финансистът. Но напомни, че минималната работна заплата се увеличи и основната инфлация ще се вдигне. По думите му обаче увеличаването на минималната работна заплата на 780 лева е умен и превантивен ход на служебното правителство.

„Идния понеделник ще бъдат изнесени данните за декември 2022 г. Очаквам, че и там ще видим леко намаляване на инфлацията. Това, което ние финансистите гледаме, е сравнението с другите страни. В еврозоната вече излязоха данните – там се отчита леко намаляване. Това се вижда и от данните за САЩ, където инфлацията намалява рязко“, каза още Дянков.

Той призна, че изявлението на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард за още по-рязко вдигане на основния лихвен процент е притеснително. „Европейската централна банка почерни празниците на всички финансисти в самия край на декември 2022 г., като излезе с мнение, че ще увеличават основния лихвения процент, защото все още не сме излезли от кризата“, обясни още финансистът.

По думите му идеята е да се прибира ликвидност от пазара, което според него означава, че между февруари и май ще има скок от около 2 процентни пункта и ще се увеличат всички лихви, включително и тези в България. Дянков очаква лихвите по кредитите у нас да тръгнат нагоре още през февруари-март и предупреди за възможни сътресения. „Около 2-2,5% ще се увеличат всички лихви до май месец в България“, прогнозира бившият финансов министър.

Симеон Дянков оцени като положително решението на Народното събрание да задължи служебния вицепремиер по еврофондовете да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост.

Според него ако третият мандат за съставяне на правителство отиде при "Български възход" на Стефан Янев, може да се състави кабинет, но ако отиде при "Демократична България" – това няма да се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още