IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Стоянов: Ако през май се реши, че влизаме в еврозоната, от 1 юни цените ще са в евро и в лева

Решението за предоставяне на ваучери за транспорт остави много въпросителни, посочи министърът на икономиката и индустрията

10:26 | 18.01.23 г. 6
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

България вече получи разрешение да започне да сече евромонети през декември. Окончателното решение дали ще влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г. ще се вземе през май, когато ще излезе последният доклад за страната ни от Европейската комисия. Когато се знае със сигурност дали влизаме, още от 1 юни цените навсякъде ще са в евро и в лева. Това съобщи по Нова ТВ министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Той припомни, че през август, когато застъпи служебното правителство, цената на дизела е била над 3,50 лева за литър, а сега е под 3 лева. Той е категоричен, че спадът на цената в нашата страна е най-голям в ЕС и в момента цените остават най-ниски. Данни за цени на горива Данни за цени на горива

Министърът е на мнение, че рафинерията „Лукойл“ не трябва да спира износа, защото петролните продукти, които произвежда, няма къде да се съхраняват в България. Прогнозата му е, че цените на горивата може „да вървят още надолу, но са постигнати много добри цени в тази ситуация“ и те ще се задържат с още малко намаление.

Стоянов обясни, че според прие

тите наскоро промени от депутатите при форсмажорна ситуация консултативен съвет ще може да определи нов директор на „Лукойл“, който да поеме оперативния контрол, като допусна, че може да е експерт от чужбина.

Що се отнася до инфлацията, Никола Стоянов смята, че след спада на горивата „цените се поукротиха“. По думите му ресорното министерство очаква до май инфлацията да е едноцифрен процент.

Решението на депутатите за предоставяне на ваучери за гориво и транспорт на всеки български гражданин с месечен доход под 3400 лв. е оставило много въпросителни след себе си, твърди министърът. Той обаче подчерта, че ръководеното от него министерство работи по детайлите на наредбата.

Според него вероятно ще се наложи сметките за сумата на ваучерите да се смятат всеки месец.

Стоянов обясни, че Министерството на финансите тепърва трябва да направи калкулации дали има наличен ресурс за подобна мярка. По думите му, ако се окаже, че пари в хазната няма, трябва да се намали стойността на ваучерите или да се свали прагът на доходите.

Министърът увери, че разходите за ваучери ще са драстично по-големи от тези, които бяха направени за отстъпката от 25 ст. на литър гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982... Искаш ли да сложим по 100 евро в офиса на investor-а в един плик , и те ще решат кой да го вземе на 3.януари.2024 ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
До: zelka007 Ха ха ,никой нищо да не си предвижда евро няма да има ,и пак ще си говорим по темата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Хех ... писах че трябва да си придвиждате вече еврови цени ... Политическото решение е взето в Брюксел ... друзя антиваксъре-газовици-ракетчици последни вопли по темата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 година
Марко Шполяр ,журналист от Хърватия 2 част :Търговците и особено дребните занаятчии като собственици на фризьорски салони, квартални кафенета и магазини значително повишиха цените на своите стоки и услуги. И не, не става въпрос за прословутото закръгляване на цените, а за истински грабеж.Защото ако беше първото, то сутрешното кафе в кварталното кафене нямаше да ни струва 1.40 евро (10.5483 HRK), а 1.20 евро. Защото само преди три дни същото кафе в същото кафене струваше 9 куни, или 1,1945 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 1 година
Марко Шполяр ,журналист от Хърватия :Не, не става въпрос за закръгляване на цените, а за грабеж! Правителството през цялото време ни уверяваше, че държи ситуацията под контрол и че преминаването към еврото ще има минимални или никакви последици! Случи се това, което предполагам на всички (с изключение на трагично наивните) е ясно отдавна - влизането на Хърватска в еврозоната беше използвано за голямо увеличение на цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 1 година
Ако през май се реши, че влизаме в еврозоната, от 1 юни цените ще са в евро и в лева,Точно така АКО ,е правилната фраза,избори ще има към края на Март ,началото на Април ,инфлацията беше до Декември близо 17%,а министъра ще чака да е едноцифрена за няколко месеца,смешна история ,никой в България не иска еврото ,дори политиците въпреки говоренето не бързат ,защото ще им излезе през носа ,като се вдигнат цените както в Хърватска ,затова и влачат,точат ,да се приказва ,и на финала нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още