IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис: Може да се наложи страните от ЕС да попълнят бюджета

Списъкът с приоритети на ЕС за финансиране нараства

14:46 | 18.01.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз ще поиска от страните членки да направят нови вноски в бюджета на блока, за да се финансира нарастващ списък с приоритети, включително подкрепа за индустрията и решаване на последиците от войната в Украйна, заяви топ икономическият представител на Европейската комисия, цитиран от Bloomberg.

„В известен смисъл се нуждаем от попълване на бюджета на ЕС, тъй като голяма част от резервите бяха използвани през първите години“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис в сряда по време на събитие на Bloomberg.

Блокът договори седемгодишна бюджетна рамка в размер на 1,8 трлн. евро през 2020 г., включително безпрецедентен фонд за възстановяване след пандемията, финансиран чрез общи заеми. Войната в Украйна обаче, енергийната криза и нуждата да се подкрепят европейските компании, за да се противопоставят на американския климатичен закон с финансиране за 369 млрд. долара, постави бюджета на ЕС под сериозен натиск.

Страните членки ще трябва да укрепят дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. чрез допълнителни национални вноски по време на междинния му преглед, който би трябвало да бъде завършен това лято, казва представител на ЕС.

Като част от прегледа председателят на комисията Урсула фон дер Лайен предлага суверенен фонд в подкрепа на компании, развиващи иновативни технологии на континента, макар че остава неясно как ще бъде финансиран новият инструмент.

Освен това се очаква ЕС да поеме водеща роля във възстановяването на разкъсаната от войната Украйна. Очакванията са обсъжданията на сътрудничество с други донори и начини на финансирането му да се активизират през втората половина на тази година, казват запознати източници. Предвид мащаба на вложените средства една от възможностите, които се обмислят, е допълнително общо взимане на заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още