IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеканов: От 10 законопроекта зависи получаването на втория транш по ПВУ до края на годината

Новият бюджет се различава по три направления от този на служебния кабинет, коментира бившият вицепремиер

12:27 | 28.06.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство изпълни своя ангажимент и започна предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Ако парламентът приеме оставащите десет законопроекта, има шанс страната ни да получи втория транш по ПВУ до края на годината. Този коментар по БНТ направи бившият служебен вицепремиер Атанас Пеканов.

По думите му финансовият министър Асен Василев вече е отстъпил от виждането, че ще дойдат и двете плащания по ПВУ. Пеканов уточни, че сега трябва да дойде едно плащане от 1,4 млрд. лева. Той поясни, че третото направление е изместването във времето на част от плащанията по ПВУ.

„По време на преговорите Европейската комисия ни каза ясно, че не можем да се откажем от Зелената сделка, тъй като вече сме получили пари по нея. Посоката, по която е поела Европа, е производство на чиста енергия, изграждане на повече ВЕИ“, коментира той какви промени трябва да се предприемат, за да получим европейските пари.

Що се отнася до проектобюджата на редовното правителство, Пеканов е на мнение, че „едва ли за няколко седмици новият кабинет е имал време да предложи кой знае колко реформаторски бюджет“.

Според него това е разбираемо, не е критика. „Добре е, че е заложен дефицит от 3%, и че са заложени социалните плащания“, коментира той.

Пеканов посочи, че три са направленията, по които се различава новият бюджет от този на служебния кабинет, като уточни и това се дължи на политически решения. „Тогава бяхме упрекнати, че сме сбъркали нещо, но не бяхме сбъркали, а преценката ни беше реалистична. Василев ни упрекна, че не бяхме заложили и двете плащания по Плана за възстановяване и устойчивост да дойдат в тази година. В онази ситуация, без приети закони, най-реалистичното нещо беше да бъдем консервативни“, обясни той.

Второто направление, по което се различава бюджетът на кабинета „Денков–Габриел“, е 100% дивидент от държавните дружества. „Това е политическо решение, нашето по-балансирано решение беше 50%, но е мярка за повишаване на приходите в извънредна ситуация“, смята бившият служебен вицепремиер.

Що се отнася до влизането на България в еврозоната, бившият вицепремиер е убеден, че това ще донесе на България само позитиви. „Рисковете не са толкова много. Важно е кой ще бъде новият гуверньор на БНБ“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още