IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ настоява за среща с всички парламентарни партии заради бюджета

Синдикалната организация предупреждава, че може да се стигне до по-сериозно социално напрежение, ако няма увеличение на заплати в някои сектори

12:01 | 13.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: КНСБ
Снимка: КНСБ

КНСБ кани всички парламентарно представени партии на среща, за да представи своите виждания за Бюджет 2023, коментира пред БТА вицепрезидентът на синдикалната организация Тодор Капитанов. Според него не е достатъчно само една партия да припознае исканията.

"Ако не се случат нашите искания, не можем да гарантираме, че можем да овладеем социалното напрежение в страната", допълни Капитанов. По време на заседанието си вчера народните представители приеха на първо четене бюджета на страната за тази година.

На 12 юли КНСБ започна серия от протести с искания за повишаване на заплатите в няколко сфери. Първи пред сградата на Народното събрание се събраха работещи от изпълнителната агенция "Борба с градушките", Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, "Напоителни системи", Селскостопанската академия и Изпълнителната агенция по горите. Те поискаха в бюджета да бъдат предвидени 25 млн. лева за увеличаване на заплатите им поне с ръста на инфлацията от края на 2021 година до май 2023 година.

Според протестиращите заплатите на работещите в сектора на селското стопанство са "унизителни" и с 30% по-ниски от средното за публичния сектор. От Агенцията по горите се оплакват и от липса на командировъчни за своите служители.

Днес недоволството си изразиха работници и служители от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), Националното тол управление и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, допълва БТА. Депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" са разговаряли с протестиращите.

Вчера исканията на протестиращите от сектор "Селско стопанство" са приели депутати от БСП и "Възраждане" и е имало обещание, че те ще бъдат подкрепени, става ясно от съобщение на страницата на КНСБ.

Очакванията са, че в петък (14 юли) протестът ще е най-масов, когато към него се присъединят служителите на Националния осигурителен институт (НОИ), Националната агенция за приходите (НАП), агенция "Архиви", както и Българското национално радио (БНР) и работещи от сектор "Култура".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още