IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Бюджет 2023 не е революционен – продължава добрите практики от последните години

Приходната част е изпълнима, макар и леко напрегната, разходната позволява нормалното функциониране на държавните системи, посочи финансовият министър

14:42 | 12.07.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Като цяло този бюджет не е революционен, но позволява на България да има устойчиви публични финанси. Той продължава политиките, добрите практики, започнали последните няколко години. С тези думи пред депутатите финансовият министър Асен Василев аргументира проектобюджета на държавата за тази година.

По думите му той отговаря на очакванията и на работодателските организации, и на синдикатите от КНСБ, но не и от КТ „Подкрепа“ заради исканото увеличение на минималната работна заплата, която е разчетена на 780 лв., а в средносрочен план от 1 януари догодина тя ще се изчислява като 50% от средното възнаграждение за страната.

Министърът потвърди, че този бюджет позволява България да бъдат направени инвестиции в пълния размер без ограничения, да не бъдат ограничавани и ангажиментите за сключване на договори.

„Приходната част е изпълнима, макар и леко напрегната, разходната позволява нормалното функциониране на всички държавни системи, да не бъдат намалявани социалните разходи и придобивки, и най-важното – да покажем, че може да се провежда нормална европейска политика, без това да застрашава публичните финанси“, убеден е финансовият министър.

„Да се разполагаме в следващите три години според кесията си, като това не ощетява българските граждани“, коментира Василев проекта за най-важния финансов закон на държавата.

След срещата тази сутрин в Народното събрание между ръководствата на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България“ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в кулоарите, че въпреки претенциите към план-сметката на държавата, подкрепата за бюджета е чисто политически акт.

„Общата рамка на бюджета няма да се променя, съобщи финансовият министър. – Ако има предложения за корекции, те няма да променят рамката, а ще е разход за разход, т.е. ако някой иска допълнителен разход някъде, трябва да намали разход за друго перо“.

Той подчерта, че няма притеснения за бюджета.

Депутатите гласуваха заседанието, на което обсъждат на първо четене проекто-сметката на държавата за 2023 г., да продължи до гласуването на проектобюджета. Те обаче отказаха дебатите да бъдат излъчвани по БНТ.

Очаквайте подробности!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 9 месеца
Тръста ще влезе ли у еврото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
danchomentata
преди 9 месеца
Богатите европеици зависят от бедна България благодарение на госин Зеленски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 9 месеца
https://ec.europa.eu/competition/antitrust/cases/dec_docs/39849/39849_2692_4.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 9 месеца
Мехмет Шимшек да е слышал для кого Деянчо оставя дял в Хан Аспарух.Теик и пеи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още