IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Русинова: Стабилността на фиска зависи от влизането в еврозоната и Шенген

Къде са пропуските в Бюджет 2023 и забравихме ли за милиардите евросредства, коментира председателят на Икономическия и социален съвет

10:31 | 10.07.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Стабилността на фиска и икономическото развитие минават през приемането в еврозоната и влизане в Шенгенското пространство - това коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Икономическия и социален съвет и бивш социален министър Зорница Русинова.

"Не трябва да подценяваме европейските средства. Концентрираме се единствено върху Плана за възстановяване и забравихме останалите милиарди в отделните програми и сектори. Бавим се с някои от инвестициите, които може да се направят. Бизнесът в последните години се задъхва от това да догонва цените, хората се чувстват подценени как се гарантира увеличението на заплатите", коментира Русинова.

По думите ú, също така, е важно в бюджета за следващата година да видим добра политика по доходите.

"Имаме очаквания да видим по-дълга перспектива от този кабинет и яснота какви са отделните политики. Липсва ни по-сериозна перспектива какво ни предстои. В бюджета за 2023 г. няма голяма разлика от това, което беше предишните години. (...) С всички кризи доходите на хората драстично намаляха. Важно е в бюджета за следващата година да видим добра политика по доходите", заяви тя.

Според нея бюджетът до голяма степен отразява реалното състояние на фиска. Русинова обясни, че очакванията са той да бъде максимално бързо приет, за бъдат гарантирани социалните плащания.

„Държавата е длъжна да предвиди в бюджета тази част от разходите, така че да гарантира всички плащания", поясни тя посочи къде са слабите места в проектозакона. „Липсват политиките в бюджета – антиинфлационни мерки, мерки, които да подкрепят бизнеса, мерки за подкрепа на пазара на труда, индексация на социалните плащания, реформа в ТЕЛК-овете“, допълни Русинова.

Тя се надява да се направи реалистичен бюджет с прогнози за следващите три години.

По думите ѝ виждаме единствено дебат за минималната работна заплата (МРБ). По думите ú политиката по доходите надхвърля МРБ и е необходим цял пакет от мерки. От Икономическия и социален съвет повдигат и темата за уменията: „Най-сигурният начин за повишаване на доходите е през инвестиции в знания и умения“.

Председателят на ИСС настоя да има по-скоро мерки за енергийна ефективност, които биха намалили сметките на битовите потребители.

Защо не се говори за проблема със сивата икономика и осигуряването на реалната заплата?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 9 месеца
АнаЛизaтopка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още