IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Василев: Бюджетът за 2023 г. прахосва излишно много милиарди

Това е бюджет на мързеливия отказ от реформи, коментира икономистът

20:02 | 06.07.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Проблемите в проектобюджета за 2023 г. са предимно в разходната част, която е по-голяма, отколкото е правилно. Това коментира Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал", в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той е против глобалната визия за финансите, а не само в детайлите на финансовия план за годината.

Според него спокойно можеше да се предложи балансиран бюджет за 2023 г.

"През 2020 г. беше приет бюджет с разходи 42 млрд. лв., само три години по-късно разходите са 74 млрд. лв. Според мен това е излишно много, държавата прахосва излишно много милиарди - бюджетът можеше спокойно да е 67-68 млрд. лв. Пак щеше да е най-щедрият в историята, парите пак щяха да стигнат за всичко - просто нямаше да има дефицит, а можеше да има дори малък излишък", коментира Василев.

Целта за 3% дефицит не може да бъде позитивно постижение, коментира още икономистът. И допълни, че не са заложени никакви реформи по otношение на разходите или в държавната администрация, няма концесии за инфраструктура, които "можеха да спестят големи капиталови разходи за държавата".

Според него политиката на Министерството на финансите да източва дивидентите на държавните дружества ще ги обрече на гибел.

Николай Василев отбеляза още, че при добро желание е имало възможност за повишение на минималната работна заплата, особено на фона на всички други разходи, но е необяснимо защо не се премахват диференцираните ставки по ДДС.

"Трябваше да се премахнат сега, още по-добре изобщо да не бяха въвеждани", каза той и предположи, че лобистки интереси или "липса на смелост от страна на управляващите" са причина за тяхното запазване.

Според Василев на първо място в бюджетната политика трябва да бъдат демографските проблеми, адресирани чрез по-високи финансови стимули и подпомагаща инфраструктура като детски градини. На следващо място икономистът посочи липсата на буфери за евентуални кризи – мигрантска, рецесия, нов енергиен шок и др.

Проектобюджетът е резултат на погрешна политика и кашата от последните две години, смята Василев. Това е "бюджет на мързеливия отказ от реформи", коментира той.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още