IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството нареди на БЕХ да внесе 800 млн. лева дивиденти за полугодието в бюджета

Средствата са нужни за изпълнението на бюджета за 2023 годината

19:03 | 13.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Министерският съвет прие промяна на Разпореждане № 2 от 2023 г. за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата от държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала. То е свързано с разпределението на печалбата на Българския енергиен холдинг (БЕХ), става ясно от съобщение на правителствената пресслужба след редовното заседание на министрите.

Разпореждането предвижда БЕХ да разпредели и внесе изцяло като дивидент за държавата и неразпределената си печалба от минали години, отчетена по годишния си финансов отчет към края на 2022 година.

Холдингът също ще разпредели и внесе дивидент в размер на 800 млн. лева въз основа на приетия и одитиран междинен финансов отчет за първото полугодие на 2023 година. Средствата трябва да бъдат внесени в бюджета до края на юли.

Внасянето на допълнителни средства от страна на енергийния холдинг в държавния бюджет е мярка в приходната част на бюджета, с цел запазване стабилността на публичните финанси и във връзка с постигането на бюджетно салдо с дефицит до 3% в рамките на критериите на Пакта за стабилност и растеж, с оглед изпълнение на една от основните цели на българското правителство - присъединяване към еврозоната.

Разпределянето и внасянето на средства като дивидент за държавата няма да се отрази негативно на финансовата стабилност на БЕХ и на дружествата от Групата на БЕХ и не поставя под риск отрасъл „Енергетика“, категорични са от правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 9 месеца
Бе направо ги накарайте да внесат дивиденти и от печалбите за следващите 4-5 години бе,кво си играете..Баси, точно когато в енергетиката има нужда от най-големи инвестиции, тези ще я източат и ще изпукат парите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още