IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над две трети от работещите у нас не достигат нужната за издръжка заплата

Над 1400 лева са необходими на месец за издръжка на работещ човек, изчислиха в КНСБ

13:14 | 18.07.23 г. 10
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

1402,25 лева чисто трябва да получава работещ човек, за да може да се издържа у нас. Това показва проучване на КНСБ. Това е с близо 130 лева повече, отколкото миналата година. При семейство от двама работещи родители с дете до 14 години, нужният месечен доход за издръжка на живота става над 2500 лв. – с 200 лева повече от 2022 г.

КНСБ изчислява, че доходът, необходим за издръжка, нараства с 10,6% на годишна база и с 0,6% на тримесечна. По данни на синдиката повече от две трети от работещите у нас не достигат заплатата за издръжка.

Пламен Димитров, президент на КНСБ, съобщи, че 2524,05 лева струва общата издръжка на тричленно семейство – двама работещи възрастни и едно дете до 14 години. „Необходимият доход за храна е 557,38 лева за един работещ, което представлява 39,8% от общия разход“, отчете синдикалният лидер, цитиран от БТА.

От КНСБ отчетоха намаление на цените на някои стоки и дадоха за пример яйцата, при които се наблюдава спад с 6,5% на тримесечна база, но увеличението за година е близо 46%, затова и не се усеща осезаемо поевтиняването им. От синдиката пресметнаха, че при млякото и млечните продукти има спад на цените с 0,4%, но за година нарастването е с 25,5%. При слънчогледовото олио намалението за тримесечие е с 8,2%, а на годишна база е около 25%.

От синдиката посочиха, че ръстът на цените при нехранителните стоки е с 0,3%, но на годишна база е 7,8%. При топлоенергията увеличението на цените е с 39% на годишна база, нарастване има в здравеопазването - с 10,2%, при лекарствата – с 18%, изброиха от КНСБ къде има ръст, като отчетоха, че при транспорта се наблюдава намаление на цената с 2,2%.

От синдиката информираха, че малката потребителска кошница е "пораснала" с 20 лева за една година – от 90 лева сега става 109 лева и потвърдиха, че издръжката за живот се е увеличила с близо 11%.

„Цените продължават да растат и запазват изключително високи равнища спрямо нашите доходи", каза Димитров. Той даде пример с цента на свинското месо без кост, която расте най-много – с 60%. Над 80% от свинското у нас е внос, предимно от Дания. "Яйцата също държат рекорди, както и доматите, краставиците, ябълките. Единствено при горивата има спад от близо 25%“, напомни президентът на КНСБ.

Димитров обобщи, че се констатира задържане на общите ценови нива за издръжката на живот, но продължава ограниченото потребление на много от стоките и услугите.

„Почти 45% от българите са в риск от бедност и не могат да си позволят нормална храна", предупреди той.

По думите му основната причина за ръста на необходимите средства за издръжка на живот е увеличението на цените на храните. Според него цените на стоките и услугите, които купуваме всеки ден, продължават да са достатъчно високи, техният ценови растеж е видим, макар и с по-малки темпове. „Именно това определя и повечето пари, които са ни нужни да живеем сравнително прилично, коментира Пламен Димитров и потвърди, че макар и инфлацията да отслабва, издръжката на живот продължава да расте заради цените на храните, при които продължава да има съмнение за спекула и картели.

КНСБ настоява за промени на закона за държавния бюджет за 2023 г. с нови 305 млн. лева за гарантиране на допълнителни средства за ръст на заплатите на всички работещи в обществения сектор, които да компенсират натрупаната кумулативна инфлация от януари 2021 г. до май 2023 г.

От синдиката ще искат и минимален ръст от 10% на всички заплати, както и въвеждане на необлагаем минимум и връщане на 20% ДДС ставки за хляб, брашно и ресторантьорски услуги.

Според Димитров е несъстоятелно твърдението на финансовия министър, че получилите 10% увеличение на заплатите през миналата година в публичния сектор нямат право на такова. Причината според лидера на КНСБ е, че ако лице, заето в публичния сектор, не е получило необходимото увеличение за последните две години и половина, откогато има такава висока инфлация, всъщност то е "на минус". „Тоест трябва да се гледа целия период от началото на нарастване на инфлацията, а не само нарастването на заплатите само през миналата година", обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 9 месеца
До: zelka007, какви братушки бе, брат. Нема братушки, пазарна икономика е от 1986г. Горби ни хвърли на вълците. Оттогава плащания - в $USD. От 2004 - в НАТО, от 2007г - в ЕС. Братушките са... минало, вече сме вражеска дръжава(сами си го постлахме). Е сега - *КОЙ ще ни е виновен?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 9 месеца
До: doba ... ем ние нали като братушките ... и още ще спадаме ... щото като тех ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
doba
преди 9 месеца
До: zelka007, то за руснаците не знам, ама БГ останахме наполовина :) Щото мно'о добре туканка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 9 месеца
До: doba ... туканка продължителността на живота падна щото всеки сам си преценя ... и понеже всеки е башка лекар затова ... но требе да падне още 2г за да ги стигнем онези с безплатното здравеопазване ... въпреки че сега зануленият детеубиец се е заел да я намали още поне 5г ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 9 месеца
До: doba ... всичко убаво , ама блатните се изнасят от този безплатен рай в ЕС ... що така ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Тия КНСБ са едни безполезни търтеи, несъздали стойност за 1 стотинка през животеца си, но много държащи да харчат чуждите пари. Имат и един тлъст пъпчивец, елементарен, но нагъл, който се блещи по телевизиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
doba
преди 9 месеца
До: OHЯ, приятел, заплатата няма нищо общо с покупателната способност. В 'изостанала азиатско сибирска държава' ток без пари, вода без пари, здравеопазване без пари и т.н. Може да се види в гооглето :) А тук продължителността на живота падна с две години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 15
OHЯ
преди 9 месеца
1400 лв е повече от средната заплата на един мужик в една изостанала азиатско сибирска държава ! Та чакам мненеЕто на Данката , форумното русоблизче !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
Dreamer
преди 9 месеца
Да не говорим за сивата икономика и плащането на ръка . Някак си се получава че не си конкурентноспособен, като работиш на светло. И накрая едно статистически недомислици базирани на неверни данни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 11
andy
преди 9 месеца
Артикъла е тотален фейк, проруска пропаганда и е персонално ритъна от Путин, за да съботират блума и просперито на България в НАЙ-демократик юниъните СЕ и НАТО! Ъпийлвам капацитета Денкоглу да сезира прокуратурата, ДАНС, ГДБОБ, 4те бази на НАТО и да закрият ИнвесторРУ, а оунърите и емплоите му в джейла до лайф!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още