IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом е ревизирал прогнозата си за бюджетния дефицит през 2023 г.

Промяната е във връзка с решението на Върховния съд на САЩ да отмени програмата за опрощаване на студентски заеми на президента Джо Байдън

14:39 | 29.07.23 г.
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Белият дом е ревизирал прогнозата си за бюджетния дефицит през 2023 г., след като Върховният съд отмени програмата за опрощаване на студентски заеми на президента Джо Байдън през юни.

Службата за управление на бюджета на САЩ посочва, че дефицитът ще намалее с 26 млрд. долара в сравнение с предишната прогноза до 1,543 трлн. долара, предава Ройтерс.

Съдебното решение за студентските заеми ще намали разходите за фискалната 2023 г. с 259 млрд. долара, изчисляват от службата.

След като Върховният съд блокира програмата за опрощаване на до 20 хил. долара студентски дълг на много кредитополучатели, Байдън обяви ревизии на ориентирана към доходите програма за изплащане на кредитите, за да намали сумата, която работниците с ниски доходи плащат, с около 1000 долара годишно.

Представител на администрацията казва, че тези и други промени ще доведат до 74 млрд. долара разходи, което ще намали общите спестявания от решението на съда.

Намалението на разходите за 2023 г. е значително компенсирано от 215 млрд. долара нетно намаление на постъпленията, най-вече поради по-ниската събираемост и технически ревизии, казват още от бюджетната служба.

Промените в икономическите прогнози са със слабо въздействие върху ревизиите на бюджетните прогнози – увеличението на приходите се очаква да е със само 4 млрд. долара в сравнение с прогнозата през март.

Прогнозата за реалния ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ остава без промяна на ниво от 0,4%. Очакванията за растежа догодина се занижават до 1,8% от 2,1%.

По-ниска се очаква да е и безработицата тази година – 3,8% в сравнение с прогноза за 4,3% през март. За 2024 г. се очаква безработицата да нарасне до 4,4%, а не до 4,6%, колкото се очакваше през март.

Службата посочва, че ако предложенията на Байдън за фискалния бюджет за 2024 г. бъдат приети - включително значителни увеличения на данъците за богатите и корпорациите, кумулативните дефицити ще бъдат със 107 млрд. долара по-високи от изчислените през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 29.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още