IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Манолов: Пенсионният модел е обект на политически упражнения

Трябва да има втори стълб на пенсионното осигуряване, но въпросът е дали трябва да е такъв, какъвто го въведохме, коментира синдикалистът

10:17 | 03.08.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пенсионната система се нуждае от сериозен анализ – тих, експертен и категорично неполитически. Откакто стартира пенсионният модел, той беше обект на всякакви политически упражнения. Това мнение изрази в интервю за БНР президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Според него моделът за кумулативно събиране на изискванията за стаж и възраст се нуждае от промяна, защото човек, навършил 19 години и след това преминал през университет, няма право на един ден отсъствие от трудовия пазар, за да изпълни изискванията. По думите му "има възможни решения".

Манолов се надява да се обсъди и начинът, по който се внасят осигурителни вноски и за пример даде хора, които упражняват категория труд по режим, различен от универсалния, а след това очакват да получат пенсия по общия режим, като така има изкривяване на солидарността.

„Втори стълб на пенсионното осигуряване трябва да има, но въпросът е дали трябва да е такъв, какъвто го въведохме и продължаваме да го поддържаме“, смята синдикалистът.

Той препоръча да се намалят таксите, които се събират от пенсионноосигурителните дружества и посочи таксата, която се събира по всяка вноска за пенсионно осигуряване. Той е категоричен, че тази такса трябва да бъде премахната, защото срещу нея пенсионноосигурителните дружества не предлагат никаква услуга.

По въпроса с минималната работна заплата Димитър Манолов отбеляза, че има два варианта, но работодателите си представят договарянето като диктат и казват "цялата сила е в нас".

"Стана добра загрявка. Разговорът за следващия бюджет може да се проведе по-лесно", коментира президентът на "Подкрепа" относно Бюджет 2023.

Той посочи, че предстои разговор и как ще става плащането на болнични и трябва ли за тях да има осигурителни вноски.

Манолов определи отпуснатите допълнително на БНР 1,5 млн. лева на фона на исканите между 7 и 12 млн. лева като „систематична политика на ограничение, която сигурно има своята логика, но тя не е добра“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още