IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Пенсионният фонд ще се самоиздържа само при по-високи осигуровки или заплати

Може ли да се въведе нова политика по доходите, коментира председателят на Балканския институт по труда и социалната политика

10:13 | 18.07.23 г.

Ако България иска да постигне самоиздържане на пенсионния фонд, трябва да се увеличат осигуровките или доходите. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика.

"Ако искаме да намаляваме дела на републиканския бюджет в парите за пенсии и да увеличаваме парите от осигуровки за пенсии, имаме два пътя, а вероятно ще трябва да се движим и по двата едновременно. Единият път е увеличаване на осигуровките, а другата писта, по която може да се тича, е да запазим този размер на осигуровките, но да въведем нова политика по доходите", заяви Нейков.

Той напомни, че изплащането на пенсиите в България има два източника на финансиране – републиканския бюджет и осигуровките. „Сумата, която постъпва в Националния осигурителен институт, е функция както на процента осигуровка, така и на заплатата, от която се изчислява този процент. Ако въведем нова политика по доходите  – тоест да увеличим заплатите, може да запазим този процент за осигуровките, но въпреки това ще увеличим средствата, които ще влизат в НОИ“, обясни Нейков.

По думите му е било "тежка грешка" намаляването на размера на социалната осигуровка в продължение на няколко години с идеята, че по този начин работодателите ще бъдат облекчени и ще увеличат работните места и заплатите. „Уви – от трите неща се случи само едното – намаляха осигуровките, но нито се увеличиха работните места, нито се увеличиха заплатите”, коментира експертът.

Според него за България все по-важно става въвеждането на т.нар. дългосрочна грижа – това е нов осигурителен риск, който ние все още не покриваме и при който осигурителната система поема грижа на хора, които сами не могат да се грижат за себе си. Той посочи, че сега има лични асистенти, но потвърди, че това е социална услуга и тя няма нищо общо с осигуряването.

Що се отнася до броя на инвалидните пенсии в България, Иван Нейков обясни, че техният брой е съотносим с броя в останалите европейски държави, което не ни различава от тях. „Проблемът при нас е в самата система за определяне на неработоспособността. Ние имаме система, която казва какво не мога да правя, защото съм човек с увреждания”, отбеляза той и даде като добър пример Норвегия, която взима човек с увреждания и му казва какво може да прави, квалифицира го за тези дейности и му предоставя необходимата техническа помощ.

Иван Нейков смята, че за бюджет 2023 е „избрана най-малката злина – да се изпълнят поети обещания, да се покрият неотложните разходи и да не говорим за реформи през този бюджет“. „Реформата – каквато и да е тя, иска реформа на обществото, правилни разчети колко ще струва това и сега нямаше време това да бъде направено“, категоричен е Нейков.

Ще се постигнат ли макроикономическите показатели в бюджета при поетите обещания? Справедлив или реалистичен е Бюджет 2023? Какви са предизвикателствата при съставянето му. Как се промени социално-осигурителният модел при прехода? Оказва ли се размерът на минималната работна заплата „улица без изход“? Как да се преодолеят дефицитите в държавния пенсионен фонд? Може ли да се разреши на частните пенсионни фондове да инвестират по-рисково? Защо всяко правителство у нас има собствена демографска политика и липсва анализ защо здравеопазването не е на високо ниво?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още